Novosti

Kultura

Deveti Dani kule

Program počinje u subotu 27. jula otvaranjem izložbe umjetničkih portreta pod nazivom ‘Čuvari Kule Jankovića’

Kyt3arz1gr2vjl9ezl87fqnb1r8

(foto Željko Mršić/PIXSELL)

Devetu godinu za redom u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kod Zadra održava se kulturna manifestacija Dani Kule. Program počinje u subotu 27. jula otvaranjem novog izložbenog postava – izložbe umjetničkih portreta, uglavnom ulja na platnu, pod nazivom ‘Čuvari Kule Jankovića’.

- Radi se o umjetničkim djelima koja su u okviru povrata kulturno-umjetničkog blaga 2015. vraćena u Hrvatsku i sada su deponirana u Šibeniku te od 1990. nisu bila izložena u Kuli Jankovića - ističe Tatjana Škarić-Jurić iz Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi koje organizira manifestaciju.

- Ovo je prilika da se novim izložbenim postavom predstavi dio kulturne baštine Kule Jankovića koja je vraćena u zemlju zahvaljujući naporima međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Hrvatske - dodaje ona.

U sklopu scenskog programa posjetioci će moći pogledati kazališnu predstavu ‘Poslednja šansa’, monodramu napravljenu po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, koju izvodi Suzana Petričević iz Narodnog pozorišta Beograd.

U nedjelju, 28. jula, dramski ansambl iz Posedarja ‘Knezovi i serdari Posedarski’ prikazat će dramu iz uskočke povijesti ‘Zadnja ura kneza Martina Posedarskog’, autora i režisera Borisa Ante Magaša.

Oba dana manifestacije od 9 do 21 sat posjetioci će moći razgledati čitav kompleks Kule Jankovića, uključujući parkovne površine kao integralne dijelove tog kulturnog dobra.

Dani kule se održavaju uz sponzorstvo Srpskog narodnog vijeća, Grada Benkovca, Zadarske županije i VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Čelinka - Posedarje i Zavičajni muzej Benkovac.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više