Novosti

Politika

Božinović protiv Kopalovog zakona o praćenju građana preko mobitela

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović protivi se inicijativi Roberta Kopala, Plenkovićeva savjetnika za nacionalnu sigurnost, da se putem telekomunikacijskih uređaja prati kretanje svih građana na neograničeni rok i bez transparentnosti korištenja tih podataka

A7kg1emqrs4aypi7yu038w9xd4s

Robert Kopal (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

U HDZ-u je došlo do razilaženja o donošenju novog Zakona o elektroničkim komunikacijama kojim bi državnim tijelima bilo omogućeno nadzirati kretanje građana preko telekomunikacijskih uređaja. S jedne strane je Robert Kopal, posebni savjetnik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost, koji je i inicijator ovih izmjena, a s druge potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović koji je protiv takve mjere.

Premda je prvotna namjera bila da se dopune Zakona donesu po hitnoj proceduri, u vladajućoj stranci od toga su odustali pa su u utorak na saborskoj sjednici najavili da će s tom promjenom ići u drugo čitanje, kojeg, tvrde sugovornici Novosti, liberalnija ‘mekša‘ struja u HDZ-u ne želi.

Podsjetimo da je spornim zakonskim odredbama bilo previđeno da se, pod krinkom praćenja osoba koje krše samoizolaciju zbog sumnje u zarazu koronavirusom, prati kretanje svih građana, bez izuzetka, i to bez vremenskog roka mjere, kao i netransparentno korištenje prikupljenih podataka. Na neustavnost donošenja takvog zakona upozoravali su iz svih opozicijskih stranaka, a promjenu je tražio i vladajući HNS.

- Zakon o elektroničkim komunikacijama je nepotreban i loš, a ne može jamčiti ispunjenje funkcije zbog koje je najavljen. Mi smo ga pokušali korigirati amandmanima, ali bez obzira na to, smatramo kako bi najbolje rješenje bilo da se od njega u potpunosti odustane. Nadamo se da će Vlada to shvatiti – kazao je za Novosti SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, jedan od najglasnijih kritičara najavljenih izmjena.

Prema informacijama koje imaju Novosti, Božinović je zagovarao da se od ovakve dopune Zakona odustane, ali je Plenković očito stao na Kopalovu stranu i u utorak kazao da će se ići u drugo čitanje i da ne razumije što je u zakonskim izmjenama sporno, s obzirom da preko pametnih telefona građani ionako daju sve podatke internetskim tvrtkama poput Googlea ili društvenim mrežama kao što je Facebook i najavio njegovo usvajanje.

Slične mjere ima tek nekoliko europskih država, poput Slovačke, gdje je na vlasti konzervativna opcija, dok je Poljska za osobe u samoizolaciji zbog sumnje u zaraženost koronavirusom uvela aplikacije s pomoću kojih može kontrolirati njihovo kretanje. Sličnih ideja bilo je i u Njemačkoj, ali su i u toj državi odustali zbog kršenja ustavnih prava i problema s primjenom pa će vjerojatno i oni uvesti aplikaciju koja će biti dobrovoljna.

Nasuprot Božinoviću stoji Kopal, u kojeg Plenković očito ima puno povjerenje, a koji je široj javnosti postao poznat po ‘crnom labudu‘, neočekivanoj pojavi što je dovela do lošijih rezultata od očekivanih za HDZ na prošlim europarlamentarnim izborima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više