Novosti

Politika

Blokada grada

Gradonačelnik Branko Dukić poslao je zadarski proračun na ocjenu zakonitosti pa Zadrani čekaju odluke viših državnih instanci

Large intrigator  paulina

HDZ nema većinu u Gradskom vijeću Zadra (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Kako funkcionira kombinacija političke vlasti raspoređene na onu izvršnu u rukama HDZ-a i na predstavničko tijelo, Gradsko vijeće, pod palicom suprotnog političkog tabora – SDP-a, Akcije mladih i nezavisnih lista centra i ljevice – najbolje znaju građani Zadra kojima je kao rezultat političkih suprotnosti blokiran ovogodišnji gradski proračun.

Blokirao ga je sam predlagatelj, HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić i to nakon što je sa spornim amandmanima taj isti njegov proračun izglasalo Gradsko vijeće. Iako po pravilu svaki proračun lokalne i regionalne samouprave mora proći nadzor Ministarstva financija, Dukić je zadarski proračun sam poslao na ocjenu zakonitosti i donio odluku o nužnom financiranju. Dovedeni u slijepu ulicu, Zadrani čekaju odluke viših državnih instanci, tj. Ministarstva financija. A to bi moglo tko zna koliko potrajati nakon najvjerojatnije odluke ministarstva o nezakonitosti proračuna i čekanja Visokog upravnog suda koji nema propisani rok za donošenje odluke.

- Život grada funkcionira normalno, a to je onaj život koji bi funkcionirao i da politike uopće nema. Projekti funkcioniraju dalje, sve preuzete obveze se nastavljaju, ne mogu se jedino preuzimati nove obveze. Proračunska blokada Zadra je i spoznajni trenutak da građani osvijeste vlastite iluzije koje su im patogene politike u ovih 30 godina nametnule - ističe predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Marko Vučetić, sveučilišni profesor filozofije i bivši saborski zastupnik.

- Sumnja se da su amandmani nezakoniti po izvoru financiranja, a ne po sadržaju. Ne može se ulaziti u izvore financiranja koji zadiru u već preuzete financijske obveze, ali kako je već sve netransparentno, vijećnici nisu znali koje su to preuzete obveze. Sam gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća nije prešutio da su postojeći amandmani nezakoniti, ali je kukavički pustio glasovanje o proračunu jer bismo u suprotnom išli na izbore. Zanimljivo da je sam gradonačelnik protuzakonitim izvorom proglasio izvor i na koji je on dao amandman, a to je otkup zemljišta. Kad je proračun izglasan i pozicija gradonačelnika više nije bila upitna, on je odlučio blokirati proračun i zatražiti ocjenu zakonitosti. Da ima bar malo časti i integriteta kao splitski gradonačelnik Ivica Puljak, rekao bi: ja štitim grad, dajem ostavku, idemo na izbore. Ali naš gradonačelnik ne može zamisliti svoj život bez funkcije gradonačelnika - navodi Vučetić i dodaje da je gradonačelnik imao više mogućih rješenja da ne dovede gradske vlasti u sadašnju poziciju.

- Mogao je izvršavati proračun na način kako ga on želi izvršavati, mogao je sumnjive amandmane koji iznose pet posto prenamijeniti. Blokirao je proračun, a onda je za blokadu optužio Gradsko vijeće. Zadarski HDZ javno je prokazan i osramoćen, krenuo je s kažnjavanjem građana. Prijetili su građanima da će ostati bez plaća, okrivljavali su za to Gradsko vijeće, a plaće su im morali isplatiti - dodaje Vučetić.

Poručuje da gradonačelnik i sad može staviti svoju odluku o blokadi proračuna izvan snage i zatražiti rebalans kako bi sporni amandmani bili povučeni i kako bi počeo izvršavati proračun.

- U Zadru je na djelu jedan pozitivni demokratski eksperiment. Gradsko vijeće funkcionira i postojat će sve veći i veći politički faktor, što svojim postupcima potvrđuje i gradonačelnik Dukić. Predstavnička tijela moraju se profilirati, da ne služe samo za dizanje ruku, bez ikakve alternative, u što se, između ostalog, pretvorio i Hrvatski sabor - govori Vučetić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više