Novosti

Politika

Beograde, dobro jutro 2. lipnja

Na jednoj strani će biti Vučićeva izborna lista, na drugoj ProGlasovi kandidati "zabrinutih građana". ProGlas je ispisao popis uvjeta koje vlast mora ispuniti prije izbora, a njegov predizborni sporazum potpisale su lijevo-liberalna koalicija Srbija protiv nasilja i desno-konzervativna NADA

Large daska

Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić predstavljaju Proglasov Dogovor o uvjetima za poštene, slobodne i fer izbore (foto Antionio Ahel/ATAImages/PIXSELL)

Na novim izborima za Gradsku skupštinu Beograda birači će uglavnom birati između dviju izbornih lista: vladajuće Vučićeve i opozicijske ProGlasove liste kandidata za gradske vijećnike. Slično je bilo i na prosinačkim parlamentarnim, pokrajinskim i beogradskim izborima. S time da je Vučić i tada predvodio sve izborne liste vladajuće naprednjačke koalicije i gorljivo sudjelovao u njezinoj predizbornoj kampanji, a ProGlas se kao inicijativa "zabrinutih građana" držao ponešto rezervirano sudjelujući u kampanji tako što je pozivao birače da se angažiraju "na promeni koja je ovoj zemlji nužna". A nužna je zato što je "Srbija postala zemlja poniženih i privatizovanih institucija, u senci kriminala spregnutog sa strukturama vlasti i uz korupciju koja postaje stil života. Živimo godine demografskih poraza i neslućenog ekonomskog raslojavanja. Opet smo pred ćorsokakom izolacije."

Promatrači izbora zabilježili su da su ProGlasovi predizborni skupovi bili brojniji i znatno posjećeniji od svih ostalih opozicijskih. Iako su osnivači ProGlasa proklamirali da nitko od njih "nema nameru da se bori za bilo kakve pozicije i funkcije, niti da se upušta u igre vlasti i moći" silnu su energiju uložili da smjene vlast naprednjaka. Ne može se precizno izmjeriti, ali sigurno je da su značajno doprinijeli za mnoge iznenađujuće dobrom izbornom rezultatu, ponajprije opozicijske koalicije Srbija protiv nasilja. No to nije bilo dovoljno: na parlamentarnim i vojvođanskim pokrajinskim izborima naprednjačka koalicija učvrstila je svoju vlast, a i na beogradskim gradskim izborima vlast joj je za dlaku izmakla.

Nakon što su Vučićevi naprednjaci na njegov zahtjev prelomili i odlučili da se u Beogradu održe novi izbori, ProGlas nije gubio vrijeme i preuzeo je ulogu kolektivnog opozicijskog Vučića. Prvo je ispisao popis uvjeta koje vlast mora ispuniti prije novih izbora, a potom je pozvao opozicijske stranke i koalicije da potpišu predizborni sporazum čiji su tekst ispisali ProGlasovi "zabrinuti građani". Sporazum su bez krzmanja odmah potpisale lijevo-liberalna koalicija Srbija protiv nasilja i desno-konzervativna koalicija NADA, koje su na prosinačkim beogradskim izborima ukupno osvojile 50 vijećničkih mandata i na novim izborima će se boriti da namaknu barem preostalih šest koliko im je nedostajalo za gradsku skupštinsku većinu i izbor svog gradonačelnika.

U ime potpisnika sporazuma njegov su tekst javnosti predstavili članovi ProGlasa, glumci Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić i, poput Vučićevog davanja predizbornog vjetra u leđa najavljenoj zajedničkoj izbornoj listi SNS-a i SPS-a, stali su iza listi kandidata Srbije protiv nasilja i NADA-e, nagovarajući ih pritom da ih objedine u jednu ideološko-politički amorfnu izbornu listu "od Vračara do Ravne Gore". Sukladno činjenici da su se ProGlasovoj inicijativi naknadno pridružili i uglednici predvođeni akademikom Matijom Bećkovićem koji su na prosinačkim izborima zagovarali koaliciju NADA, odnosno Jovanovićev Novi DSS i Mihailovićev Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (POKS).

ProGlasovi "zabrinuti građani" među uvjete za održavanje novih izbora uvrstili su prije svega reviziju popisa birača i sprečavanje nezakonite migracije birača prema Beogradu, a traže i da reviziju provede "nezavisna komisija sačinjena od međunarodnih i domaćih eksperata", a ne srpske državne i političke institucije zakonom zadužene za taj posao. ProGlas traži i da se izbori za Gradsku skupštinu održe istoga dana kao i izbori za beogradske općinske skupštine, iako bi zbog zakonom propisanih rokova beogradske općinske vlasti morale prije isteka mandata kolektivno podnijeti ostavke da bi se to dogodilo. Vladajućim naprednjacima zasad ne pada na pamet da udovolje tom zahtjevu, premda je i to moguće jer su već prihvatili ProGlasov i opozicijske zahtjeve da se izbori u Beogradu ponove te da se održe 2. lipnja kad istječe zakonski rok za njihovo održavanje.

Zanimljivo je i da ProGlas traži da potpise za podršku pojedinih kandidacijskih listi verificiraju samo javni bilježnici i sudski ovjerovitelji, a ne i nadležni općinski službenici koji su prije nekoliko godina na zahtjev opozicije za to bili ovlašteni. Zahtjev je zanimljiv zato što je na prosinačkim izborima koalicija Srbija protiv nasilja za falsificiranje potpisa podrške uz pomoć općinskih službenika optuživala pojedine opozicijske izborne liste, poput Tadićeve Dobro jutro Beograde, a ne i stranke vladajuće koalicije, pa sve smrdi na pokušaj utjerivanje cjelokupne opozicije u jedan izborni tor i uklanjanje iz izborne utrke svih onih koji na to ne pristaju po svaku cijenu. Također, dok se ProGlas svojim najnovijim inicijativama praktično nameće opoziciji kao njezin kolektivni Vučić istovremeno traži da se na novim beogradskim i svim drugim budućim izborima "imena lica koji nisu kandidati ne mogu nalaziti u nazivu izborne liste".

"Zabrinuti građani" pritom ne kriju da zapravo traže da se Aleksandru Vučiću zabrani da bude nositelj izbornih listi Srpske napredne stranke i njezinih koalicijskih partnera, iako su desetljećima unatrag zakon i izborna praksa dopuštali predsjednicima države da budu nositelji izbornih listi stranaka čiji su članovi. Pritom je nezgodno što istovremeno Đilasova Stranka slobode i pravde traži od ProGlasa da za beogradske izbore opoziciji daruje jednog od svojih najistaknutijih članova koga bi biračima ponudili kao kandidata za beogradskog gradonačelnika. Inače, SSP je na prosinačkim izborima koaliciji Srbija protiv nasilja kao gradonačelničkog kandidata nametnuo nestranačkog Vladimira Obradovića umjesto već viđenog kandidata Zeleno-lijevog fronta Dobrice Veselinovića, a najnovijim manevrom izgleda da želi ubiti dvije muhe jednim udarcem: ne dopustiti da gradonačelnička funkcija pripadne nekoj drugoj opozicijskoj stranci i istovremeno se sakriti ispod ProGlasovog političkog kišobrana.

Pozivajući se na izvještaje domaćih i stranih promatrača prosinačkih izbora, ProGlas je u uvjete za nove izbore uvrstio i "obezbeđivanje medijskog pluralizma, prevashodno na nacionalnom javnom servisu". ProGlas taj svoj zahtjev deklarativno obrazlaže tvrdeći da "slobodno formiranje volje birača, kao okosnica slobodnih izbora, u značajnoj meri počiva upravo na istinitom, potpunom i blagovremenom informisanju i podsticanju pluralizma političkih ideja u elektronskim medijima. Kako je na nacionalnim javnim servisima i na medijima sa nacionalnom pokrivenošću nesrazmerno više promovisana i propagirana vladajuća partija, čime je znatno narušen politički pluralizam, neophodno je preduzeti konkretne mere da bi se medijska zastupljenost različitih političkih opcija i uravnoteženo izveštavanje o njima koliko-toliko popravilo."

Upiranjem prsta samo u "nacionalni javni servis", ProGlas, međutim, zanemaruje da je OESS u svom izvještaju zabilježio i da su kablovske televizije N1 i Nova S jednostrano izvještavale u izbornoj kampanji, otvoreno navijajući za opoziciju i bespoštedno kritizirajući vladajuće naprednjake, pogotovo Vučića kao nositelja njihove liste. Kako su pritom pokrivenost Beograda i gledanost N1 i Nove S u njemu usporedivi s RTS-om, pogotovo ako se usporede cjelodnevni informativno-politički program srpskog CNN-a s dnevnom minutažom informativnog RTS-ovo programa, neprimjenjivanje istih kriterija na sve elektroničke medije dodatno sugerira zaključak da su "zabrinuti građani" ne samo odavno izabrali političku stranu za koju će na izborima navijati, već su sada spremni zdušno se upustiti i "u igre vlasti i moći". Stoga će, kad se podvuče crta ispod rezultata lipanjskih beogradskih izbora, Beogradom upravljati Vučićevi ili ProGlasovi ljudi, ma kako se oni zvali i iz kojih stranaka dolazili.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više