Novosti

Politika

Ban za Bannona

Bivši Trumpov strateg Steve Bannon optužen je za nepoštivanje Kongresa nakon što je odbio svjedočiti o siječanjskom napadu na američki Kapitol. Bannon je pozvan da svjedoči o tome što je znao o planovima za prosvjed koji je završio napadom na Kongres

Large internacionala  ivana

(foto DonkeyHotel/Wikimedia Commons)

Bivši Trumpov strateg Steve Bannon optužen je za nepoštivanje Kongresa nakon što je odbio svjedočiti o siječanjskom napadu na američki Kapitol. Bannon je pozvan da svjedoči o tome što je znao o planovima za prosvjed koji je završio napadom na Kongres. Bannon je jedan od zaslužnih za pobjedničku predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. godine, a osim što je odbio svjedočiti, odbio je i predati dokumente posebnoj parlamentarnoj komisiji koje istražuje ulogu Trumpa u napadu njegovih pristaša na sjedište Kongresa. Unatoč pozivu sredinom listopada, Bannon se nije pojavio pred zastupnicima pozivajući se na pravo predsjednika da određene dokumente i rasprave čuvaju u tajnosti. Bannon je otpušten iz Bijele kuće 2017. godine, ali je ostao vjeran Trumpu.

Ministarstvo pravosuđa odlučilo je stoga procesuirati Bannona, koji se sada suočava s do godinu dana zatvora i 100.000 američkih dolara novčane kazne. Međutim, sudski bi proces mogao trajati mjesecima, možda i godinama, što bi u konačnici moglo potkopati istragu. Naime, optužnica protiv Bannona prva je koja je proizašla iz istrage komisije o napadu na Kapitol. Dodatno, slučajevi optužbi o nepoštivanju Kongresa jako rijetko završavaju osudom optuženika. Posljednji uspješan kazneni progon bio je 1974. godine, u slučaju Watergate koji je prisilio predsjednika Richarda Nixona da odstupi s dužnosti. Komisija je izdala na desetke sudskih poziva posljednjih dana, pozivajući mnoge bivše Trumpove suradnike i suradnice da predaju dokumente i svjedoče. Među njima su Kayleigh McEnany, bivša tajnica za tisak Bijele kuće, Stephen Miller, koji je bio viši Trumpov savjetnik i Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Trump je pak pozvao svoje bivše suradnike da odbiju sve zahtjeve za podnošenje svjedočanstava i predaju dokumenata. Tvrdi da imaju pravo uskratiti informacije zbog privilegije izvršne vlasti – pravnog principa koji štiti kreatore politike iz Bijele kuće. Američki žalbeni sud u Washingtonu trebao bi krajem ovog mjeseca održati ročište na kojem se odlučuje o Trumpovom zahtjevu za uvažavanjem privilegije izvršne vlasti, nakon što je niži sud taj zahtjev odbio. Američki mediji izvještavaju kako bivši predsjednik također pokušava blokirati predaju mnoštva telefonskih zapisa, dnevnika posjetitelja i drugih dokumenata Bijele kuće koje istražiteljima trebaju za istragu o neredima na Kapitolu. Predsjednik Joe Biden tvrdi da privilegija izvršne vlasti ne vrijedi u ovom slučaju.

U ponedjeljak se Bannon predao vlastima, a kamerama koje su ga direktno prenosile na konzervativnoj društvenoj mreži GETTR poručio je: "Rušimo Bidenov režim. Ostanite usredotočeni. Ovo sve je samo buka."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više