Novosti

Politika

Austrijski političar hrvatskog porijekla slikao se s naušnicama s likom Ante Pavelića

Vijećnik Slobodarske stranke u austrijskom Stockerau Alen Ćorković na Facebooku objavio status s naušnicama s poglavnikovim likom i majicom s ustaškim obilježjima. Prokazali ga mladi socijaldemokrati i 'Srbi protiv desnice'

Hhdg5y0j44tfg3h0jlqvnp1j11p

Ćorković je pokušao izbrisati fotografije s Facebooka (foto Noen.at Facebook)

Austrijski i srpski mediji raspisali su se zadnjih dana o novom primjeru ustaškog ekstremizma u toj državi. Za oko im je zapeo 28-godišnji Alen Ćorković, doseljenik koji je tokom rata iz Hrvatske s obitelji preselio u Austriju. Ćorković sam po sebi ne bi bio zanimljiv da nije vijećnik desničarske Slobodarske partije (FPÖ) u gradu Stockerau, smještenom tridesetak kilometara do Beča, gdje živi oko 15 tisuća stanovnika.

Mlađahni političar je na svom Facebook profilu objavio fotografije s naušnicama s likom poglavnika Ante Pavelića i sliku na kojoj je obučen u majicu s ustaškim insignijama. Osim toga, u komentarima je više puta pozdravljao s ustaškim ‘Za dom spremni‘, odnosno ZDS.

Nakon burne reakcije javnosti Ćorković je obrisao statuse sa spornim fotografijama, ali već su bile snimljene i spremljene. Prema pisanju austrijskih medija, kazao je da se odlučio obrisati slike kako bi 'izbjegao nesporazume', da je ranije u mladosti podržavao domovinske pokrete u Hrvatskoj i da smatra da time nije učinio ništa protuzakonito.

Na Ćorkovićev pokušaj rehabilitacije ustašstva upozorili su iz dviju udruga, 'Serben gegen Rechts' ('Srbi protiv desnice') i mladi iz SPÖ-a, Socijaldemokratske stranke Austrije. Patricia Katsulis, koja vodi organizaciju mladih SPÖ-a u obližnjem Korneuburgu, kazala je da je ogorčena činjenicom da se član lokalnog vijeća javno i hrabro hvali zastavom fašističkog pokreta. 'Ovime je pređena crvena linija!', kazala je.

U Ćorkovićevu obranu stao je član FPÖ-a Herbert Pohl, koji je kazao da ne vidi ništa sporno u objavama mlađeg kolege. 'Ne vidim zašto bi Ćorković snosio bilo kakve posljedice. Fotografije su stare nekoliko godina i objavljene su prije usvajanja novog zakona o zabrani tih simbola', rekao je Pohl austrijskim medijima, tvrdeći da je Slobodarska stranka izložena progonu. Iz FPÖ-a su još kazali da se ne radi o ustaškim, nego hrvatskim simbolima koji se mogu i danas vezati uz hrvatsku državu, na što su austrijski mediji upozorili na razliku u boji prvog polja na šahovnici na hrvatskom grbu.

Austrija je znatno pooštrila kazne za korištenje nacističkih simbola i pozdrava. Uoči komemoracije na Bleiburgu, uhapšen je 48-godišnji muškarac iz okolice Varaždina koji je podigao desnicu u zrak za što je osuđen na 18 zatvora, od čega na dva bezuvjetno.

Slobodarsku stranku su i prije optuživali za bliskost nacističkim pokretima i izazivanje antimigrantske histerije. Na nedavnim parlamentarnim izborima ušla u parlament s osvojenih 16,1 posto glasova.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više