Novosti

Kratko & jasno

Ana Vračar: Cjepivo mora biti javno dobro

Cilj Europske građanske inicijative "Pravo na lijek" je prikupiti milijun potpisa do kraja novembra 2021., čime bi se Europsku komisiju obvezalo na razmatranje naših zahtjeva, uključujući donošenje propisa koji bi cjepiva i lijekove za Covid-19 tretirali kao javno dobro, govori programska koordinatorica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju

Large internacionala   mini du%c5%bdi

Tko stoji iza nedavno pokrenute Europske građanske inicijative "Pravo na lijek" i koji je njen krajnji cilj?

Inicijativu je pokrenula skupina zdravstvenih radnica, javnozdravstvenih stručnjakinja i aktivistkinja iz EU-a. Lokalno je podržava 20-ak organizacija, uključujući udruge pacijenata poput Nismo same i Koalicije udruga u zdravstvu, te organizacije zdravstvenih radnica poput Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara. Formalni cilj je prikupiti milijun potpisa do kraja novembra 2021., čime bi se Europsku komisiju obvezalo na razmatranje naših zahtjeva, uključujući donošenje propisa koji bi cjepiva i lijekove za Covid-19 tretirali kao javno dobro.

Koje su moguće posljedice ograničavajućih prava intelektualnog vlasništva na te proizvode?

Zbog propisa na polju intelektualnog vlasništva cijena medicinskih proizvoda ovisi gotovo isključivo o željama farmaceutskih kompanija. Njihov prioritet ostaje profit dioničara: što je cijena viša, to su oni sretniji. Zbog takve logike još uvijek nemamo lijekove za bolesti koje opterećuju siromašne zemlje. Prednost, nazovimo to tako, proizvoda za Covid-19 jest što ih žele bogate države, tako da proizvodnja nije upitna. Cijena je već druga priča i može ispasti visoka upravo zato što se cilja bogate zemlje. To se pravda troškovima istraživanja i razvoja, ali se pritom ne spominje da se za tu stavku koriste javni resursi. U slučaju lijekova i cjepiva za Covid-19 u Europi, recimo, osigurane su javne subvencije za istraživanje i razvoj, ali kada se počelo pregovarati o kupovini cjepiva, ispostavilo se da ćemo to opet platiti. Zbog takvih akrobacija su pojedini lijekovi financijski nedostupni u nekim državama, dok drugdje njihova nabavka destabilizira zdravstvene sustave.

S obzirom na to da na patentima inzistiraju kompanije kojima oni donose enormne zarade, očekujte li da će inicijativa naići na otpore?

U kratkom roku pokrenuto je više sličnih inicijativa, kako od strane civilnog sektora tako i od pojedinih država u okviru međunarodnih organizacija. Na primjer, Južnoafrička Republika i Indija su u okviru Svjetske trgovinske organizacije nedavno podnijele zahtjev za oslobađanjem određenih odredbi Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva u kontekstu medicinskih proizvoda za Covid-19. Radi se o prijedlogu koji bi mogao bitno olakšati pristup tim proizvodima, ali ga grupacija bogatih država članica – uključujući EU – uporno blokira. Takav otpor se ranije znao pretočiti u puno brutalniji oblik, npr. u kontekstu terapije za HIV/AIDS, kada se farmaceutska industrija povukla tek nakon desetogodišnje borbe i milijuna mrtvih. Naravno da moramo biti spremni na različite oblike otpora i u ovom slučaju, ali postoji šansa da je aktualna pandemija podsjetila ljude na važnost solidarnosti, što bi suprotstavljanje tom otporu trebalo učiniti barem malo lakšim.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više