Novosti

Politika

Ambasade SAD-a i Velike Britanije reagirale na napade na kninskom području

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst osudio je napad i poželio žrtvama brz oporavak, u čemu mu se pridružio i kolega Kyle Scott u Srbiji koji je kazao da dijeli njegovu zabrinutost izraženu povodom napada na Srbe u Kninu

Xttfcplbe1rlds8h55ql8idjc5x

Robert Kohorst, američki ambasador u Hrvatskoj (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Nakon fizičkog napada grupe maskiranih muškaraca u kafiću Petko u Uzdolju, koji se dogodio u srijedu 21. augusta, policija intenzivno traga za napadačima. Vijest da je u kafiću od tridesetak okupljenih bilo i nekoliko državljana Velike Britanije, Amerike i Francuske uključile su u tu priču i ambasade ovih država u Hrvatskoj, koje su sljedeći dan obaviještene o napadu.

Porodica koja živi u Francuskoj selo Uzdolje napustila je u četvrtak, ali su prije toga, kako doznajemo od vlasnika kafića Borisa Petka, obavijestili francusku ambasadu čija se reakcija još uvijek čeka. Članovi ove porodice nisu željeli davati izjave za medije.

Američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst na Twitteru je osudio napad i poželio žrtvama brz oporavak, u čemu mu se pridružio i kolega američki ambasador Kyle Scott u Srbiji, koji je kazao da dijeli njegovu zabrinutost izraženu povodom napada na Srbe u Kninu.

Jedan od napadača u kafiću koristio je mačetu kojom je napadnut državljanin Velike Britanije. Napadnuti je zadobio lakše tjelesne povrede o čemu je obaviješteno veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj.

- Britansko veleposlanstvo je upoznato s incidentom, ali nije dobilo nikakav zahtjev za konzularnu pomoć - komentiralo je veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj za Feral News iz Knina.

Vlasnik kafića Petko kazao je nakon napada da je ‘sreća u nesreći što su u kafiću bili državljani SAD-a, Francuske, Njemačke i Velike Britanije‘, pa da se nada da će policija i sudstvo odraditi svoj posao’.

Iako se sumnjalo da su napadi u Uzdolju i Đevrskama koordinirani, utvrđeno je da nisu povezani. Za napadačima u Uzdolju se još uvijek traga, dok je u Đevrskama reakcija policije bila efektnija. PU Šibensko-kninska, temeljem prijave vlasnika kafića ‘Terra’, podnijela je pet prekršajnih prijava, a naknadno je podignuta i jedna kaznena prijava za događaj prije mjesec dana kada su, čini se, isti počinitelji na sličan način remetili javni red i mir.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više