Novosti

Politika

10. Marš solidarnosti: Ja sjećam se!

Mreža antifašistkinja Zagreba poziva na Marš solidarnosti koji će se održati u znak sjećanja na antifašističku borbu i NOP. Povorka će se okupiti kod vlaka ‘Katice’ na Glavnom željezničkom kolodvoru u subotu, 11. studenog, u 11 sati

37xb44nlsz2esdicnodu6ki9uq9

Marš solidarnosti, tradicionalna manifestaciju u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), ove će se godine održati po deseti put. Prijašnjih godina jednodnevno marširanje uglavnom je bilo posvećeno solidariziranju s manjinskim i deprivilegiranim društvenim skupinama, a ove godine će se održati pod pokličem ‘Ja sjećam se!’ te će proteći u znaku politika kultiviranja nasljeđa i sjećanja na antifašističku borbu i Narodnooslobodilački pokret.

Marširajuća povorka kreće u subotu, 11. studenog, u 11 sati s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu, od ‘Katice’, najstarije parne lokomotive u fundusu -a. Tokom marša govornici će s okupljenima razgovarati o važnim sjećanjima vezanima za mjesta obilaska: ‘Katica’ na Glavnom kolodvoru (Anja Grgurinović, MAZ); rodna kuća Ive Lole Ribara (Lovro Krnić, Antifašistički vjesnik); Ministarstvo kulture (Boris Postnikov, ‘Novosti’); Trg maršala Tita (Rada Borić, Nova ljevica); trafika sestara Baković (Leila Topić, Centar za ženske studije); redakcija ‘Novosti’ (Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće); spomenik ‘Strijeljanje talaca’ Frane Kršinića i Savez antifašističkih boraca i antifašista i Mreža antifašistkinja Zagreba. Nakon odmora uz okrepu, oko 13 sati, Marš solidarnosti završava razgovorom s dr. sc. Branimirom Jankovićem u sjedištu SABA-e u Ulica Pavla Hatza 16.

‘Micanje imena maršala Tita s jednog od najvećih zagrebačkih trgova je događaj koji je obilježio političko ljeto. Nakon dugog natezanja i nekoliko besramno pogaženih riječi, Trg maršala Tita je zamijenjen Trgom Republike Hrvatske. Cijela se predstava odvijala u kontekstu zemlje u kojoj je tokom 27 godina postojanja uklonjeno, oštećeno i uništeno više od polovice svih spomenika koji su komemorirali Narodnooslobodilačku borbu i njenu antifašističku orijentaciju. Zagreb je u tom smislu prošao još gore jer su vlasti posredno ili neposredno eliminirale dvije trećine spomenika i imena ulica kojima je grad pamtio svoje heroine i heroje, koji su vlastitim životima zaustavili fašističku mašinu smrti. Tito je bio posljednji u nizu kao najveći simbol tog otpora. U spomen na sve njih i njihovu žrtvu, ove godine organiziramo Marš solidarnosti na temu sjećanja antifašističke borbe Zagreba.

Mi od svoje prošlosti nećemo odustati, ali nećemo odustati niti od budućnosti našega grada i zemlje. Pridružite nam se na ulicama Zagreba gdje ćemo potražiti odgovore na pitanja o razmjerima njegovog antifašističkog otpora, kao i odgovore o suvremenoj funkciji kolektivnog pamćenja i zbog čega antifašističko sjećanje predstavlja opasnost za postojeće odnose moći u hrvatskom društvu’, stoji u pozivu Mreže antifašistkinja Zagreba.

‘Ma šta mi uradili;

ma šta mi govorili;

ma šta mi uradili;

ja sjećam se!’

(KUD Idijoti)

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više