Novosti

Politika

Žigmanov i dalje predsjednik DSHV-a

Prvi ozbiljniji ispiti za sve nas bit će popis stanovništva u desetom mjesecu sljedeće godine te izbori za V. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u jesen 2022. Samo zajedno, dobro posloženi, požrtvovnim radom ostvarit ćemo sve što smo zacrtali, rekao je stari-novi predsjednik Tomislav Žigmanov

Large zigmanov

Tomislav Žigmanov (foto Facebook/DSHV)

Tomislav Žigmanov ostaje na čelu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, odlučeno je u petak navečer na izbornoj skupštini stranke, prenosi Hina. Žigmanov je najavio da će ustrajati da se hrvatskoj manjini osiguraju zajamčeni mandati u predstavničkim i državnim tijelima Srbije. Žigmanov je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, a na izbornoj skupštini koja je održana u bačkom selu Tavankut podržalo ga je 135 od 144 izaslanika DSHV-a iz cijele Vojvodine.

U svojoj programskoj platformi pod nazivom „Za dostojanstvo i ravnopravnost Hrvata u Srbiji“ Žigmanov je naveo da će se nastaviti zalagati za njihovo pravo na sudjelovanje u procesima donošenja odluka, što podrazumijeva uvođenje instituta zajamčenih mandata u predstavničkim tijelima Srbije, na svim razinama vlasti.

"Pa ipak, dragi prijatelji, ono što ćemo ostvariti najviše ovisi o nama, o našoj snazi zajedništva, dosljednim i kontinuiranim zalaganjima, o ustrajnim nastojanjima, upornom i stalnom djelovanju… Jer, nekompromisni ciljevi koje smo postavili ne mogu se ostvariti ni brzo ni jednostavno, ali će biti lakše ukoliko budemo posvećeno i zauzeto angažirani za dobro Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji. Prvi ozbiljniji ispiti za sve nas bit će popis stanovništva u desetom mjesecu sljedeće godine te izbori za V. saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u jesen 2022. Samo zajedno, dobro posloženi, požrtvovnim radom ostvarit ćemo sve što smo zacrtali!", prenosi DSHV govor Tomislava Žigmanova.

U svojemu izlaganju okupljenim izaslanicima u mjesnom Domu kulture podsjetio je da domicilna država prema hrvatskoj manjini ne ispunjava obvezu o osiguravanju zajamčenih mjesta, prije svega u Skupštini Srbije. Žigmanov je rekao da će se nastaviti boriti za jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom životu, obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi hrvatskog jezika te zapošljavanja u državnim i javnim institucijama.

Dodao je kako je i pored brojnih otvorenih problema vodstvo DSHV-a uspjelo ostvariti znatna postignuća – ušlo se u posjed rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, dobiven je prostor za hrvatske udruge u Beogradu, otvoren Lektorat za hrvatski jezik u Novom Sadu, počela se graditi Hrvatska kuća u Subotici.

Naveo je kako je to postignuto zahvaljujući suradnji prije svega s hrvatskom Vladom, odnosno s premijerom Andrejom Plenkovićem, hrvatskim županijama te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na skupštini su, među ostalim, bili nazočni i potpredsjednici Hrvatske demokratske zajednice - Zdravka Bušić, koja je bila i izaslanica Andreja Plenkovića, i osječko-baranjski Ivan Anušić.

"Materijalna potpora matične domovine je važna, no presudno je da se Hrvatima u Srbiji pruži politička potpora, u kojoj će se jasno stati iza njihovih interesa", izjavio je župan Anušić i pružio potporu vodstvu DSHV-u.

Tomislav Žigmanov treći je predsjednik DSHV-a od utemeljenja stranke. Prvi mandat predsjednika preuzeo je listopadu 2015. od dotadašnjeg lidera Petra Kuntića. DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Subotici kao politička stranka "u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više