Novosti

Politika

U subotu prosvjedi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Diljem Hrvatske i ove godine održat će se niz prosvjeda pod nazivom 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama', centralni je u Zagrebu, točno u podne, na Cvjetnom trgu

Aqlxd3glwezl04amzx5hsuieypx

S lanjskog prosvjeda (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Osmu godinu zaredom diljem svijeta pod sloganima 'I jedanput je nasilje' i 'Pravosuđe ne štiti žene' održat će se prosvjed 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama'. U Zagrebu će se u organizaciji više udruga prosvjedovati u subotu, 15. veljače, točno u podne na Cvjetnom trgu. Inicijativa je, kako ističu organizatori, usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprječavanju.

'Prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života je doživjela neki oblik nasilja: nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja, čime se dolazi do brojke od milijardu žena i djevojčica u svijetu', naglašava se u pozivu, uz podsjetnik da u Hrvatskoj brojne feminističke udruge i inicijative 14. veljače obilježavaju kao anti-Valentinovo kako bi upozorili da ženama i djevojkama nisu potrebna čokoladna srca i ruže ukoliko ih se ne cijeni i poštuje.

Na zagrebačkom prosvjedu žene će govoriti o slučajevima nasilja i institucijama koje ih ne štite. U programu će sudjelovati i osobe iz javnog života poput scenaristice i glumice Jelene Veljače, članice Mangroovea ŽeljkE Veverec, glumice Barbare Nole, aktivistkinje za ženska ljudska prava Sanje Bilas i koordinatorice kampanje 'Milijarda ustaje' Rade Borić.

Akciju su organizirale Ženska soba - Centar za seksualna prava, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Program ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama‘ vodit će Maja Sever i Miran Kurspahić. Prosvjedu su se pridružili i drugi gradovi diljem Hrvatske, poput Bjelovara, Osijeka, Slavonskog Broda i Korčule.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više