Novosti

Politika

SDSS pobjednik dopunskih izbora

SDSS-ove izborne liste dobile su najviše glasova na izborima za sve županijske skupštine na dopunskim manjinskim izborima za srpsku nacionalnu zajednicu

Large izborna

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Na današnjim dopunskim manjinskim izborima za popunu vijeća općina i gradova te županijskih skupština, Samostalna demokratska srpske stranka ostvarila je veliki uspjeh, pobijedivši praktički u svim mjestima u kojima su imali svoje kandidate.

- Ovi izbori još jednom su pokazali da je SDSS najveća i najorganiziranija srpska stranka u Hrvatskoj, s obzirom da smo istaknuli kandidate u cijeloj zemlji i pobijedili zahvaljujući, kako našoj infrastrukturi koju smo godinama gradili, tako i biračima koji podržavaju politiku naše stranke - rekao je za Novosti Boro Rkman, predsjednik izvršnog odbora SDSS-a.

Lista SDSS-a je pobijedila u izborima za sve županijske skupštine. Pobijedila je listu SDP-a u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji, ostvarivši u ovoj potonjoj pet puta više glasova od protivničke. Veliki uspjeh ostvaren je i u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je lista SDSS-a, čiji je nosilac bio Dejan Drakulić, pobijedila listu DSS-a Srđana Milakovića i nezavisnu listu Dragana Crnogorca. Koalicija stranaka u kojoj su bili i SDSS i SDP nije imala protukandidata u Primorsko-goranskoj županiji, dok je na izborima za gradsku Skupštinu Rijeke lista SDSS-a pobijedila listu DSS-a. Lista SDSS-a za Zagreb, čiji je nosilac bio Nikola Vukobratović, nije imala protukandidata, pa će on biti prvi vijećnik iz redova neke srpske stranke u hrvatskoj metropoli.

- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji SDSS je osvojio sve što se osvojiti dalo, dok je na izborima za županijsku Skupštinu pobijedila nama bliska lista. Pobijedili smo i u Benkovcu, ali nismo dobili mandat u Orahovici - rekao je Rkman i dodao da je SDSS, između ostalog, imao liste i za vijećnika Hrvata u Borovu te Roma u Jagodnjaku.

Sisačko moslavačka dožupanica Mirjana Oluić bila je zadovoljna ishodom izbora u županiji. - Od mogućih devet vijećnika u županiji, općinama i gradovima ostvarili smo šest, među kojima oba za županijsku Skupštinu. Nismo osvojili po jedno vijećničko mjesto u Dubici, Sisku i Sunji, ali ovo je dobar rezultat - rekla je Oluić.

Zadovoljna je bila i Vesna Blanuša, nositeljica liste SDSS-a za Skupštinu Primorsko-goranske županije, ističući pritom da su izbori protekli u mirnoj atmosferi.

– Međutim, nisam zadovoljna odzivom. Uzalud su lokalni mediji pozivali građane da glasaju, ali nisu navodili gdje su biračka mjesta. Bilo je dosta slučajeva da su ljudi odlazili na svoja uobičajena biračka mjesta, pa me zvali da nema nikog. Kad sam im rekla gdje treba ići glasati, neki su odustajali - rekla je Blanuša.

Slabiji odziv bio je generalna karakteristika ovih izbora, prije svega zbog slabijeg izvještavanja medija, neoznačenosti biračkih mjesta kao i smanjenog broja u mnogim sredinama. Iz SDSS-a ističu i da su podnijeli prigovor zbog malverzacija u Lasinji, u Karlovačkoj županiji.

Podsjetimo, danas je 131 tisuća birača iz redova nacionalnih manjina birala 90 predstavnika u lokalnim vijećima i skupštinama u 16 županija i Gradu Zagrebu, na ukupno 565 biračkih mjesta. Najviše biračkih mjesta bilo je u Sisačko-moslavačkoj (84) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (69), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo samo jedno biračko mjesto i to u Vrlici.

Dopunski izbori održavaju se jer na redovnim lokalnim izborima u maju u nekim vijećima i skupštinama nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su u manjini u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak.

S obzirom da je na izborima učestvovalo ukupno 108 kandidacijskih stranačkih, koalicijskih ili nezavisnih lista, odnosno grupa birača, jasno je da se na mnogim mjestima birala samo jedna lista.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više