Novosti

Društvo

Pobjeda Fate Orlović

Moja avlija je konačno oslobođena. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim, riječi su 79-godišnje Nane Fate nakon što su bageri sravnili sa zemljom prostor u njenom dvorištu u Konjević Polju na kom je bila pravoslavna crkva, čime je izvršena presuda suda u Strazburu

Large pxl 021019 26272086

(foto Armin Durgut/PIXSELL)

U više od dvadeset godina dugoj bici za povrat dijela avlije Fati Orlović, poznatoj i kao Nana Fata, nuđen je novac da proda imovinu, a proglašavana je i umrlom. No ona nije odustala od zahtjeva da se bogomolja – koju je Srpska pravoslavna crkva u njenoj avliji u Konjević Polju kod Bratunca ilegalno sagradila 1996., dok je ona bila u izbjeglištvu – iz njenog dvorišta izmjesti. Prvo je pravdu tražila pred domaćim sudovima, a kako to crkvu nije iz njene avlije pomjerilo ni milimetra, išla je i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Taj sud je 2019. donio konačnu presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve. U međuvremenu se Nana Fata i sama znala naći na optuženičkoj klupi, kao onomad kad je optužena za napad na policajce, koji su je prijavili da ih je vrijeđala i ometala u obavljanju posla i to sve unutar svoje avlije. Sudija ju je, međutim, oslobodio krivice jer da "starica od 65 godina nije mogla da ugrozi pet policajaca".

I onda su tog 5. juna 2021., bez prethodne najave, bageri krenuli sa rušenjem crkve. Još ranije je bilo rečeno da će se crkva izmjestiti, a ovo je trebalo biti rušenje nakon kojeg će materijal ostati da bi se u Bratuncu sagradila ista crkva.

"Hvala Bogu, dočekasmo da se izvrši sve. Danas mi je najteže, jer mi nije drago, ne volim, ali moram. Svako svoje traži, pa tako i ja. Moja avlija je konačno oslobođena. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Neka je nose u svoje jer ne bi je niko trpio u svojoj avliji, pa ne mogu ni ja", riječi su 79-godišnje Nane Fate nakon što su bageri sravnili sa zemljom prostor na kom je bila crkva, čime je izvršena presuda suda u Strazburu, a Nani vraćena njena zemlja.

Rušenje crkve izazvalo je različite reakcije. Predsjednik skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković poručio je da je "Nana Fata Orlović održala završni čas i predavanje o upornosti, nepotkupljivosti i borbi za svoje". U nizu osuđujućih izjava izdvajamo onu Srđana Mazalice, narodnog poslanika vladajućeg SNSD-a u skupštini Republike Srpske, koji tvrdi da Orlović nije nikakav heroj. "Heroj bi prodao zemlju, uzeo pare i napravio još veću i ljepšu kuću na zemlji koja mu je ostala. Rušiti bogomolje je zločin. Onaj ko u tome učestvuje je zločinac. Onaj ko se tome raduje zadojen je mržnjom", poručio je.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je da će grad koji vodi pomoći gradnju nove crkve, poentirajući da se "u svetinje ne dira", već da se one obnavljaju i grade. Suprug Fate Orlović ubijen je u genocidu u Srebrenici 1995. sa još 20 članova porodice. Imovina je, osim dijela gdje je izgrađena crkva, nakon rata vraćena Nani Fati i od tada je trajala njena bitka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više