Novosti

Politika

Oprez, nacionalizam na vratima!

Svjetske medijske agencije i vodeći svjetski mediji uglavnom izvještavaju o pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović kao prvom činu u povratku HDZ-a na vlast

9gck5act1m087mcp9etsmaypv9p

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Mediji u regiji pišu o prvoj ženi predsjednici u Hrvatskoj, a Slovenska televizija izvještava kako je Kolinda Grabar-Kitarović u svojim izjavama o odnosima sa susjedima bila oštrijih stajališta od Ive Josipovića, pa je tako teško očekivati poboljšanje odnosa dvaju država.

Europska novinska agencija 'Reuters’ piše kako je uloga predsjednika u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, no kako bi ova pobjeda mogla biti signal da slijedi povratak na vlast opozicijskog HDZ-a. Katarska televizijska kuća 'Al Jazeera' izvještava da je konzervativna populistkinja pobijedila u ozračju sveopće frustracije zbog ekonomske krize, te kako su minuli izbori bili velik test za lijevu vladu koja je snažno kritizirana zbog svojih ekonomskih politika. Prema 'Al Jazeeri', pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović značit će i zaokret prema nacionalizmu i sukobima sa susjedima.

Francuski 'Le Monde' i talijanska 'La Repubblica' donose kratke izvještaje u kojima se slažu da su predsjedničke ovlasti ograničene, no kako je ovo prvi korak prema lansiranju nacionalističkog HDZ-a nazad na vlast.

Britanski list 'Guardian' piše da je konzervativna kandidatkinja odnijela tijesnu pobjedu zahvaljujući nezadovoljstvu ekonomskim stanjem u državi. Britanska televizijska kuća BBC izvještava kako se činilo da je Josipović toliko popularan da je nemoguće da ne bude ponovno izabran, no kako je njegov problem bila podrška izrazito nepopularne vlade koja zemlju ne uspijeva izvući iz recesije.

Njemački dnevni list 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' piše kako je Grabar-Kitarović pobijedila potpuno neočekivano, te kako će najveća oporbena stranka HDZ sada pokušati iskoristiti pobjedu svoje kandidatkinje za smjenu vlasti na idućim parlamentarnim izborima.

'New York Times' je najkritičniji prema novoizabranoj predsjednici, pa tako pišu da se ovim izborom Hrvatska vraća nacionalističkoj politici koja je dominirala poslijeratnom Hrvatskom nakon raspada Jugoslavije. 'Govor nove predsjednice bio je prekidan nacionalističkim nogometnim navijanjem', piše ovaj list i donosi izjavu sveučilišnog profesora i bivšeg savjetnika Ive Josipovića, Dejana Jovića koji kaže kako Hrvatskoj ponovno prijeti raspirivanje nacionalizma.

Američka novinska agencija 'Bloomberg' piše da je NATO-ova dužnosnica pobijedila na izborima, te kako će sada jačati i pritisak na vladajuću koaliciju. 'Mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast', citira 'Bloomberg' premijera Zorana Milanovića i podsjeća na sudsku presudu za korupciju bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu.

Ruska medijska agencija TASS donosi biografiju novoizabrane predsjednice i piše kako je s minimalnom razlikom po prvi puta izabrana žena za predsjednicu Republike Hrvatske, te kako je Grabar-Kitarović svoju kampanju bazirala na ekonomskim pitanjima.

Ruski dnevni list 'Rosijskaja gazeta' piše da je Grabar-Kitarović bila veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i ministrica vanjskih poslova RH kada joj je glavni cilj bio uvesti zemlju u EU. Ovaj list piše i kako 'neki eksperti tvrde kako će izbor Grabar-Kitarović rezultirati najnacionalističkijim vodstvom države još od vremena ratnog konflikta i raspada Jugoslavije'.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više