Novosti

Politika

'Gotovo je, gospođa je pobijedila'

Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo u 22 sata, a nakon obrađenih 97,55 posto glasačkih listića, Kolinda Grabar-Kitarović je na predsjedničkim izborima osvojila 50,54 posto, a Ivo Josipović 49,46 posto glasova

Do 22 sata obrađeno je 98,32 posto glasačkih mjesta, a trenutna je razlika u 21.000 glasova.

U HDZ-u su nakon objave ovih rezultat objavili pobjedu, a okupljeni u izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović zapjevali su himnu. Poraz je ranije večeras u prolazu novinarima priznao i sam Josipović riječima: 'Gotovo je, gospođa je pobijedila', javlja Tportal.

- Čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međustobno oponiranje - razlika je mala, ali to je bit demokracije i još jednom joj čestitam... Budimo i dalje zajedno borimo se za sve ono što smo zajedno sanjali i borimo se i dalje za svoju Hrvatsku - kazao je Josipović u svom govoru.

U izbornom stožeru prve predsjednice prvi se obratio muškarac – Tomislav Karamarko. Šef HDZ-a pozdravio je branitelje koji prosvjeduju u Savskoj te sunarodnjake u BiH.

- Najveća hrvatska stranka koja je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, najvećeg Hrvata u 21. stoljeću, stvarala hrvatsku državu, danas ima svog predsjednika Republike. Hrvatski narod uvijek kada osjeti da je potrebno donosi prave odluke i danas je donio pravu odluku. Ona je predsjednica koja neće biti samo eksponent HDZ-a na Pantovčaku, radit će s budućom hrvatskom vladom koja dolazi krajem godine na dobrobit hrvatskog naroda – kazao je Karamarko.

Nova predsjednica se u svom govoru prvo zahvalila 'Hrvaticama i Hrvatima diljem Hrvatske i BiH'.

- Krećući u ovu bitku stalno čula kako ću je izgubiti, ali sam ja znala da ću je dobiti. Na isti način ćemo raditi za Hrvatsku. Bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta. To vam obećavam – poručila je Grabar-Kitarović i dodala da će se 'boriti za Hrvatske nacionalne interese jer ovo je Hrvatska, a ne regija'.

- Večeras vam mogu dati tri obećanja. Od prve sekunde ću početi raditi za našu Hrvatsku, neću stati raditi i neću stati biti među narodom jer moram se boriti za vas. Drugo je da idemo dalje zajedno bez podjela, idemo kao ujedinjena Hrvatska, bit ćemo snažniji, bit ćemo samopouzdaniji. Hrvatska može bolje. Hrvatski narod to zaslužuje, rekla je. Treće je da ću u potpunosti primijeniti svoj program za Hrvatsku od gospodarskog razvoja do socijalne stabilnosti, dostojnog života, do osoba s invaliditetom, do branitelja. Osvrnimo se oko sebe pružimo ruku pomoći svakome kojima je to potrebno – poručila je Grabar-Kitarović.

Veći broj glasova Josipović je dobio samo u sedam županija i Gradu Zagrebu. Županije koje su sklonije Josipoviću su Istarska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska. Izlaznost na drugi krug šestih predsjedničkih izbora od  hrvatske neovisnosti viša je nego u prvom krugu. Do 16.30 glasalo je 48,23 posto glasača, odnosno više od milijun i 700 tisuća glasača.

Izborni dan prošao je u znaku dojava građana o nepravilnostima te gužvi na 15 biračkih mjesta u inozemstvu, odnosno, BiH, najviše u Mostaru. Upravo su ti glasovi doprinijeli pobjedi Grabar-Kitarović.

'S obzirom na dojave o organiziranom prijevozu birača, odgovornost je na Državnom izbornom povjerenstvu da, u suradnji s nadležnim institucijama, istraži sumnju o netransparentnom financiranju izbornih kampanja. Pri tome je potrebno imati na umu da je HDZ bio najavio da će financirati takve aktivnosti, od čega se naknadno ogradio, te današnje dojave građana GONG-u o prijevozu birača, primjerice, u organizaciji predsjednika Općinskog vijeća Udbine i zamjenika načelnika općine Drenovci koji je k tome navodno koristio službeni automobil' poručili su iz GONG-a.

Najviše dojava građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje. Kao agitatori posebno su se izdvojili svećenici koji su pozivali na glasanje protiv agnostika ili za Kolindu Grabar-Kitarović na misi i internetu (Župa Marije Božje Lurdske u Zagrebu, Župa Svetog Jurja u Gornjoj Stubici, Preko na Ugljanu, Reutlingen u Njemačkoj) te načelnici općina (ispred crkve u Petlovcu i u Suhopolju).

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više