Novosti

Društvo

Нoвa ЛEД рaсвjeтa

Вeликe Сeсвeтe и Вojaкoвaчки Oсиjeк дoбили су мoдeрниjу, учинкoвитиjу и штeдљивиjу рaсвjeту. Риjeч je o увoђeњу нoвoг систeмa jaвнe рaсвjeтe кojи сe тeмeљи нa ЛEД тeхнoлoгиjи, a трeбaлa би гa дoбити свa крижeвaчкa грaдскa нaсeљa

Large 2

LED rasvjeta Vojakovački Osijek

Grad Križevci počeo je sa realizovanjem novoga infrastrukturnog projekta na svojem području. Riječ je o uvođenju novog sistema javne rasvjete koji se temelji na LED tehnologiji te bi ga trebala dobiti sva gradska naselja. Među prvim mjestima koja su već počela dobivati ovu modernu i ekološku vrstu rasvjete, našli su se Velike Sesvete i Vojakovački Osijek. U njima se rasvjeta najprije postavlja u onim ulicama u kojima se nalaze javne ustanove poput osnovne škole i društvenog doma. U planu je da se postavljanjem obuhvati cijelo naselje i na taj način zamijeni dosadašnji sistem rasvjete koji je postao neučinkovit i preskup. Prednost LED svjetlosnih tijela prije svega je u lakšem i efikasnijem nadzoru i održavanju, daleko boljem osvjetljenju površine i manjem svjetlosnom onečišćenju. Više o samome projektu kazala je Dijana Marković, savjetnica za odnose sa javnošću i protokol Grada Križevaca.

- Na području križevačkih naselja ukupno će se postaviti 3.614 novih LED svjetiljki i 64 ormarića javne rasvjete. Osim u pogledu uštede, projekt ima značajnu vrijednost za stanovnike križevačkih naselja budući da će se novom regulacijom rada sustava javne rasvjete omogućiti da svjetiljke svijetle cijelu noć. Ovo će svakako osigurati veću prometnu i opću sigurnost te na dugi rok smanjiti potrošnju energiju, svjetlosno onečišćenje i emisiju CO2. Vrijednost investicije je 6,5 milijuna kuna, a projekt se financira kreditom HBOR-a iz financijskog instrumenta "ESIF Krediti za javnu rasvjetu" sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Cijela investicija otplatit će se iz uštede energije kroz novu štedljivu LED rasvjetu - istaknula je Marković. Novu rasvjetu s veseljem su dočekali mještani Vojakovačkog Osijeka.

- Među prvima imamo takvu modernu infrastrukturu. Nadam se da će ovu rasvjetu dobiti sve ulice, a posebno one u kojima je do sada nije bilo, a u kojima imamo mladih porodica sa više djece. Smatram ovo jednim od boljih gradskih projekata koji će uvelike biti od koristi zajednici i okolišu - rekao je Branko Vitanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više