Novosti

Društvo

Nogomet i netrpeljivost

Što nam o smjeru iz kojeg puše vjetar govori ime i prezime Aleksandar Vuzem, ako je fakat riječ o aluziji na sučevu nacionalnost? Prezime bi moglo biti hrvatsko ili slovensko, teško i nešto treće, a u krajevima oko Sutle ono ujedno znači – Uskrs

Large pxl 231114 9436611

Ilustrativna fotografija (foto Marko Lukunic/PIXSELL)

Krajnje dramatičnu objavu plasirale su Sportske novosti proteklog vikenda, pod naslovom: "Skandal u hrvatskom nogometu. Trećeligaš prijeti istupanjem iz lige i aludiraju na nacionalnost suca". Pobrkanu jedninu i množinu navodimo doslovno, nije posrijedi naša inovacija. Teza da i dalje nešto u vezi s nogometnim ili kojim god suđenjem u Hrvatskoj može biti skandalozno, također je njihova.  

Uglavnom, objavili su da je klub iz Hrvaca gostovao kod NK Dugog Sela te odigrao neriješeno, a zatim se okomio na suca Aleksandra Vuzema. "Žalosno je da nas u samostalnoj državi Hrvatskoj pokrade čovjek čije ime i prezime govori od kuda vjetar puše. NK Hrvace razmišlja o istupanju iz ove lige, i traži smjenu kompletne sudačke komisije jer očito nisu dorasli fotelji u kojoj sjede", glasi važniji dio njihove reakcije na Facebooku.

Pa, što nam o smjeru iz kojeg puše vjetar govori ime i prezime Aleksandar Vuzem, ako je fakat riječ o aluziji na sučevu nacionalnost? Prezime bi moglo biti hrvatsko ili slovensko, teško i nešto treće, a u krajevima oko Sutle ono ujedno znači – Uskrs, ovaj kršćanski blagdan što upravo slijedi, Vazam. Ime pak može potjecati iz raznih smjerova, ali bit će da su u jedinom domaćem sportskom dnevniku posumnjali kako je vodstvu kluba iz Hrvaca svaki Aleksandar pomalo Karađorđević. Prozvani se vjetar tako razaznaje kao istočnjak, dok čudni sudac čudnog imena najednom osigurava povod za smjenu "kompletne sudačke komisije".

Povrh svega, zahtjev je odaslan nedugo poslije Varleaksa, onog festivala kompromitacije cjelokupnoga hrvatskog nogometnog sudišta. Na sve prezrele razloge za njihovo ukidanje dekretom, danas onomastičari iz Cetinske krajine dodaju suspekciju prema Srbima, blago šifriranu, kako Vuzemu ne bi palo na um da ih tuži. Baš tako se to inače radi – namigneš i nakašlješ se, a Srbin zasvijetli sam.

Jedino nije jasno kako se Dugo Selo moglo okoristiti u srbočetničkoj zavjeri s podmetanjem Hrvacama, ali riješit će se i ta enigma, samo neka još vidimo što će NK Hrvace poduzeti nakon spomenutog razmišljanja o istupanju iz lige. A dotad će valjda završiti i disciplinski postupak koji je protiv njih zbog citirane note pokrenuo Hrvatski nogometni savez, kao što je za Novosti otkrio njegov glasnogovornik Tomislav Pacak.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više