Novosti

Društvo

Kукaстим крстoм нa Цркву

Црквa Свeтe Tрojицe у Бjeлoвaру, другa нajвeћa прaвoслaвнa црквa у Хрвaтскoj, грaђeнa oд 1784. дo 1792., нaшлa сe нa мeти нeпoзнaтих вaндaлa. Исцртaнo je вишe грaфитa пo врaтимa и зиду хрaмa, a мeђу њимa и нaцистички кукaсти крст

Large kukastim krstom  %c4%87irilica

Grafit na zidu bjelovarske Crkve

Crkva Svete Trojice u Bjelovaru, u subotu, 21. januara, našla se na meti nepoznatih vandala. Iscrtano je više grafita po vratima i zidu hrama. Među grafitima je nacistički kukasti krst. O događaju javnost je obavijestio bjelovarski paroh Stefan Maksimović.

- Kao sveštenik ne mogu da ostanem ravnodušan na ovaj događaj. Tužno je ovako nešto vidjeti na bilo kom objektu, a kamoli na jednoj svetinji. Siguran sam da ovo nije odraz Bjelovara, u gradu gdje su građanke i građani izražavali izuzetno poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, svešteniku i njegovoj porodici. Vjerujem da će se tako nastaviti. Onima koji su spremni da ovakve stvari čine, želim da ih Gospod usmjeri na pravi put. Neka im Bog oprosti, jer ne znaju šta čine - istaknuo je Maksimović. Osudu ovog vandalističkog čina izrazili su građani s bjelovarskog područja.

- Jako tužno i jako jadno. Neka Bog oprosti takvim ljudima - kazala je Biljana Babić iz Bjelovara. Crkva Svete Trojice u Bjelovaru, druga je najveća pravoslavna crkva u Hrvatskoj, građena je od 1784. do 1792. godine, a zvonik joj je nadograđen 1822. godine. Ikonostas su 1902. godine oslikali Celestin Medović i Ivan Tišov, dok je arhitekturu ikonostasa izradio Hermann Bolle, a freske Marko Peroš. Crkva je obnavljana 1957. i 1984. godine. U ratu 90-tih projektilom je bio pogođen zvonik te je ukraden dio ikona. Dogodilo se demoliranje parohijskog doma i nestanak ikakvih parohijskih aktivnosti. Situacija se na bolje promijenila tek 1998. godine kada u bjelovarsku parohiju dolazi novi sveštenik i kad počinje obnova duhovnog života.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više