Novosti

Politika

Grad Zagreb još nije uklonio grafit kojim se poziva na nasilje prema SDSS-u

Europska civilna inicijativa (RECI) prijavila je gradskim službama grafit nacrtan na križanju Krčelićeve ulice s Črnomercem koji mjesecima nije obrisan

Q0hvcqw8y6e2lupknyf2c1o741y

Grafit na uglu Krčelićeve ulice i Črnomerca

Europska civilna inicijativa (RECI) prijavila je Gradu Zagrebu grafit nacrtan na križanju Krčelićeve ulice s Črnomercem kojim se poziva na nasilje prema članovima SDSS-a. ‘Imajući u vidu da ovaj nesnošljivi grafit implicira na izvršenje najtežeg kaznenog djela, kao i zastrašivanje te kolektivni osjećaj nelagode, molim da isti bude uklonjen‘, stoji u dopisu koji je poslala Inicijativa. 

O njihovom zahtjevu, koji potpisuje Ivan Zidarević, za uklanjanje grafita koji predstavlja izuzetan oblik govora mržnje u javnom prostoru obaviješteni su i pučka pravobraniteljica, Ministarstvo unutarnjih poslova, Klub zastupnika SDSS-a i Srpsko narodno vijeće.

Grafit nacrtan na uglu dviju ulica već nekoliko mjeseci stoji nedirnut. Novosti su o njemu pisale 6. prosinca prošle godine kada se u tom dijelu grada pojavilo više sličnih crteža kojima se pozivalo na nasilje prema predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu koji su prebrisani, dok ovaj i dalje stoji netaknut, uz druge navijačke grafite koji pozivaju na nasilje prema Dalmatincima.

Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, za Novosti je tada kazao da se radi o klasičnom govoru mržnje i pozivu na egzekuciju.

- Posljednji grafit očito nosi potpis istog pojedinca ili grupe pojedinaca. SDSS-ovi zastupnici su više puta upozoravali na ovaj problem, odnosno da grafiti mržnje upućeni Srbima postaju sve ogavniji. To nije samo komunalni i pravosudni problem, već problem cijelog društva - rekao je Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više