Novosti

Politika

Grabar-Kitarović Srbima: Hrvatska je vaša domovina

Unatoč ranijim pozivima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tek se u sklopu posjete Aleksandra Vučića po prvi put odazvala na događaj u organizaciji Srpskog narodnog vijeća

Prisjećanje na period suživota Hrvata i Srba te zavjetovanje na njihovu prijateljsku budućnost obilježili su treću Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća (SNV) koja je održana zadnjeg dana boravka Aleksandra Vučića u Zagrebu. Osim srpskog predsjednika, oko 1500 okupljenih u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obratila se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je ovo prvi dolazak na manifestaciju u organizaciji SNV-a. Naime, kako su Novosti već pisale, osim što je u prvim mjesecima svog mandata došla na obilježavanje deset godina Srpske pravoslavne gimnazije, predsjednica nije prisustvovala nijednom drugom događaju najbrojnije nacionalne manjine u Hrvatskoj. Igrom sudbine, Velika skupština održana je na drugu godišnjicu pisma kojim je Grabar-Kitatarović odgovorila na dopis Milorada Pupovca. Predsjednik SNV-a ju je tada upozorio na porast mržnje i nasilja u hrvatskom društvu. Za razliku od tada, kada je pojedincima iz srpske zajednice de facto pripisala odgovornost za netolerantnu atmosferu, predsjednica je u utorak iz Lisinskog Srbima poručila: ‘Hrvatska je vaša domovina!’

- Drago mi je što vas mogu večeras pozdraviti ovdje kao vaša predsjednica. Nadolazeća vremena, nažalost, u znatnoj su mjeri umanjila osjećaj međusobne bliskosti i povjerenja između dvije zemlje. Autoritarni i diktatorski režimi te tri rata u prošlom stoljeću ostavili su iza sebe traume. Premda se o prošlosti ne možemo u svemu složiti, vjerujemo da je došlo vrijeme u kojemu se možemo voditi razboritosti, a ne osjećajima – rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da je tokom dvodnevnog posjeta s Vučićem raspravljala o važnim pitanjima za obje države i oba naroda. Kao jednu od najvažnijih tema istaknula je sudbinu nestalih.

- To je preduvjet dijaloga o ostalim značajnim temama kao što su gospodarska i svaka druga suradnja. Ovaj posjet predsjednika Vučića izraz je našeg uvjerenja da imamo dužnost uspostaviti suradnju koju neće moći poremetiti povremeni ekscesi - dodala je.

Pored što je obećala dati podršku Srbiji na putu za ulazak u EU, Grabar-Kitarović je istaknula nužnost rješavanja problema s kojima se susreću nacionalne manjine.

- Nedopustivo je da u domovini Nikole Tesle još uvijek ima domova bez struje, ali moram naglasiti da te probleme dijele i neki građani Hrvatske. Kada razgovaram s građanima diljem Hrvatske ne razmišljam koje su nacionalnosti nego koji su njihovi problemi. Nitko u Hrvatskoj ne može biti građanin drugog reda – poručila je ona.

Identičan stav zastupao je i Vučić, koji je kazao da Hrvatska treba čuvati identitet Srba kao i što Srbija ima odgovornost da čuva hrvatsku zajednicu u svojoj zemlji. Kolindi Grabar-Kitarović čestitao je na hrabrosti što ga je pozvala u Zagreb te je najavio uzvratni poziv. Vučić je rekao i kako je za vrijeme boravka u Hrvatskoj vodio računa o svakoj izgovorenoj riječi. Međutim, danas je za posjeta Vrginmostu lažno optužio reportera N1 televizije da je izmislio spominjanje Velike Srbije u govoru koji je 1995. održao u Glini.

- Jer ja ću sutra da budem u Beogradu, u predsjedništvu Srbije i nitko me neće ugrožavati. Zato je politika koju vodim takva da vama pomognemo da možete živjeti sa komšijama Hrvatima, da možete da gradite zajedničku budućnost i o njoj razmišljate bez straha. Mi ćemo u Srbiji čuti glas Hrvata i Hrvatske i dat ćemo sve od nas da čujemo njihove želje, ali ćemo zato gledati i koliko god možemo da pomognemo vama Srbima u Hrvatskoj i na svakom drugom mjestu u regionu – rekao je Vučić, koji je s okupljenima podijelio svoje dojmove iz posjeta Vrginmostu kao i anegdotu o svom odnosu s Pupovcem.

- Hvala svima vama koji ne uvijek u lakim uvjetima uspijevate nam održati lekciju kako se odgovorno i ozbiljno ponašati, kako pristojnim riječima, posvećenim radom gledati da promijenimo budućnost i kako da budemo tolerantni – rekao je on i dodao kako je dijalog dvije zemlje potrebniji nego ikad.

- Dva monologa ne čine dijalog. Treba da razgovaramo o pitanju nestalih, razmjene kulturnih dobara, granice na Dunavu, da unaprijedimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, da vratimo dostojanstvo povratnicima, kaznimo počinioce ratnih zločina svatko u svojim redovima – zaključio je srpski predsjednik uz poruku: ‘Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod.’

Milorad Pupovac Veliku skupštinu iskoristio je za iskazivanje zahvalnosti Grabar-Kitarović i Vučiću koji, prema njegovim riječima, zaslužuju neupitnu podršku u onome što čine i što nastoje učiniti.

- Mnogo se proteklih dana govorilo o prošlosti. Govorilo se zbog toga da nije neopravdano da ako kažemo da odnosi između Srba i Hrvata ne smiju biti taoci prošlost, pogotovo loše. Iz tog razloga poštujemo napor predsjednika Vučića i predsjednica Grabar-Kitarović da odnos prema prošlosti, posebno lošoj, grade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim osjećajem i međusobnim odnosima – rekao je predsjednik SNV-a koji je podsjetio na neke od najsvjetlijih primjera iz hrvatsko-srpske povijesti.

- Život s osjećajem zajedništva s našim prvim susjedom, s onim s kojim radimo na radnom mjestu, s onim s kojim se susrećemo u školi ili na fakultetu. Želimo to, i ako imamo to, imat ćemo sve drugo, jer kroz historiju, koliko god bila vrludava, taj duh potrebe za životom u slobodi Srbe u Hrvatskoj nikada nije napuštao, pa nas ne treba napuštati ni danas - kazao je Pupovac i dodao da u Hrvatskoj svi trebaju raditi na prevladavanju animoziteta i borbi protiv govora mržnje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom je govoru naglasio da eventualni izazovi koji se nađu na zajedničkom putu Hrvatske i Srbije ‘ne smiju sakriti sve ono dobro što je zajednički sagrađeno’.

- Tolerancije ne znači slaganje u svemu, nego poštivanje unatoč različitim tumačenjima, a multikulturalan Zagreb je statičko stanje. To je floskula, ali interkulturalni dijalog je život i ovo je danas početak života, interkulturalni dijalog koji su posijali dvoje predsjednika – rekao je on.

Skupu, kojem su osim vijećnika SNV-a i predstavnika drugih srpskih organizacija nazočili predstavnici hrvatske i srpske vlade i parlamenta, diplomati brojnih zemalja i predstavnici vjerskih i nacionalnih manjina, obratio se i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

- Trebamo početi od sebe i ne smijemo prebacivati krivicu na druge, a onda ćemo imati snage da i druge učinimo senzibilne za naše probleme. Srbi i Hrvato su upućeni jedni na druge, svađali smo se i mirili, ali trebamo biti braća. Možemo biti prijatelji i braća bez obzira što svatko ima svoj dom, svoju zastavu i svoje ime – poručio je on.

Kako su Novosti pisale, na kraju Skupštine usvojena je Izjava SNV-a u kojoj se konstatira da se prava i položaj Srba u Hrvatskoj nisu bitnije promijenili od druge Velike skupštine, održane u 2013. godini. ‘Sporost, odlaganje pa i zanemarivanje u ostvarivanju prava za koje su odgovorne državne institucije, obilježili su proteklih pet godina. Zbog toga, položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen nego je u nizu aspekata i unazađen. To posebno vrijedi za nivo tolerancije i cijeloga seta prava koja su se počela ostvarivati za vrijeme ulaska u Evropsku uniju’, navodi se u Izjavi i dodaje da se nastoji narušiti i ona prava koja su zagarantirana međunarodnim sporazumima, Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

U tom su dokumentu, koji će biti dostavljena institucijama Hrvatske, Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama, nabrojani nužni koraci koji bi doveli do poboljšanja statusa Srba u RH: borba za toleranciju, nediskriminaciju i dokidanje govora mržnje, rad na povratku izbjeglih, utvrđivanju sudbine nestalih i ubijenih, suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima u ratu 1990-ih, razvoj povratnički sredina, dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje, obnovu kulturne baštine, trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije te evropska integracija zemalja prostora bivše Jugoslavije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više