Novosti

Politika

Dosta više pljačke s cijenama telefoniranja u Srbiju i BiH

Europsko vijeće lani u prosincu dogovorilo je da se zemljama koje su u pristupnim procesima s EU da pozitivan poticaj pa da se ukine roaming za cijeli zapadni Balkan do kraja godine. Čisto da znate: odlazni poziv prema Hrvatskoj u Srbiji košta 1,68 eura, da internet ne spominjemo

Visoki računi zbog dvije minute upaljenih mobilnih podataka ili nekoliko poslanih poruka tokom boravka u Srbiji ili Bosni i Hercegovini uskoro će postati stvar prošlosti za građane Hrvatske. Automatsko uključenje teleoperatera na kojekakve usluge roaminga, koje čuče na obližnjim graničnim prelazima, okončat će tzv. Sporazum o roamingu. Tako bismo bezobrazno skupe telekomunikacijske usluge u inozemstvu, odnosno na području zapadnog Balkana, mogli plaćati po istim cijenama kao u Hrvatskoj.

Zemlje Europske unije su već obuhvaćene takvim sporazumom. Prema riječima saborskog zastupnika Bojana Glavaševića, intencija je da građani plaćaju cijenu nacionalne tarife, dakle da roaming u potpunosti nestane i da se omogući normalno kretanje ljudi.

Lijepa vijest obznanjena je na saborskom Odboru za europske poslove. Kako je Novostima rekao Glavašević, član Odbora, glavni sporazum je sklopljen na sastanku Europskog vijeća u prosincu prošle godine, no potrebno je sklopiti još nekoliko bilateralnih sporazuma da bi cijela stvar mogla funkcionirati.

- Ideja je da se zemljama koje su u pristupnim procesima s Europskom unijom da pozitivan poticaj, da se vidi kakvi se benefiti mogu osjetiti, da reforme imaju smisla i da će doprinijeti kvaliteti života. To se odnosi na cijeli zapadni Balkan, pa tako i na Srbiju, BiH, Albaniju, Makedoniju... Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić rekla je da bi to trebalo biti pokrenuto ove godine - kazao je Glavašević i na naše pitanje o mogućim reakcijama na ovu vijest, kazao je da protiv ukidanja roaminga nitko neće imati ništa protiv.

- To je dobro za biznis, dobro je za ljudsku razinu. Svatko ima prijatelje, možda i članove obitelji preko granice - komentirao je Bojan Glavašević.

Neće više biti ni onih situacija kada se domaćem teleoperateru mora dokazivati da nismo trošili mobilne podatke u drugoj državi, već da smo samo prošli pokraj pograničnog područja te da smo bez ikakve osnove prikačeni na telekomunikacije druge države.

Prema sadašnjem cjeniku, odlazni poziv prema Hrvatskoj unutar Srbije košta 1,68 eura, dok je sitnih 100 KB interneta čak 0,81 euro. Cijene odlaznih i dolaznih poziva te SMS poruka u roamingu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine su nešto niže, pa je tako odlazni poziv 0,47, dolazni 0,27, a SMS 0,13 eura.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više