Novosti

Politika

Docent Zekanović

"Stanovnici Biskupije nemaju veze s ćirilicom. Oni ne znaju što tamo piše. Postavljanje dvojezičnih ploča, u ovom delikatnom političkom trenutku je samo provokacija", docirao je zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović, vrijeđajući mještane Biskupije

Large pxl 270321 32315477

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Nakon što su Novosti pisale o uništenim dvojezičnim pločama u općini Biskupija kraj Knina, zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović još jednom se obrušio na ovaj tjednik i njegovog izdavača. U tekstu "Zekanović Fejsbukom, vandali skokom" naveli smo da je 30. marta objavio fotografije dvojezičnih ploča s nazivima zaselaka ove dalmatinske općine i zlonamjerno predstavio ustavno pravo srpske nacionalne manjine kao eksces.

Njegova objava zaradila je preko 1.500 lajkova, a podijeljena je gotovo 250 puta. Nekoliko dana poslije, 4. aprila, upravo tri ploče iz sporne objave su nastradale. No Zekanović se u Saboru pravdao da je "samo upozorio na činjenicu" da su u Biskupiji osvanule ploče sa ćiriličnim natpisom, što je naknadno nazvao sukladnim Ustavnom zakonu.

"Onda netko te ploče išara i mene srpske Novosti prozivaju da sam ja kriv za šaranje. Pa, ljudi, jeste li vi normalni? Najtragičnije, ili najsmješnije, je što stanovnici te Biskupije nemaju veze s ćirilicom. Oni ne znaju što tamo piše. Pismo kojim se oni služe je latinica. Postavljanje tih ploča, u ovom delikatnom političkom trenutku je samo provokacija", docirao je Zekanović, vrijeđajući mještane Biskupije i dajući sebi za pravo da ocijeni kako "babe ne znaju nijedno slovo ćirilice". Poručio je zastupnicima SDSS-a da energiju koju ulažu da bi "educirali srpsko stanovništvo" u tom dijelu Hrvatske potroše za reciprocitet, odnosno "neka Hrvati u Srbiji imaju makar dio onih prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj". Nije propustio priliku ni da kaže da su Novosti financirane novcem poreznih obveznika i da Hrvatska izdvaja milijune kuna u tu svrhu.

Načelnik Općine Biskupija Milan Đurđević ponavlja da je postavljanje dvojezičnih ploča u Biskupiji sasvim legitimno i da se zakon uspješno provodi.

- Bespredmetno je raspravljati o izjavi Hrvoja Zekanovića, ne želim mu davati prostora, ali moram demantirati tvrdnje da ljudi u Biskupiji ne znaju ćirilicu. Znaju svi, pogotovo stariji, i Srbi i Hrvati. Nadgrobne ploče na mjesnom groblju se i danas, kao i prije sto godina, ispisuju na ćirilici - kratko je komentirao Đurđević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više