Novosti

Politika

Ciparska kovnica putovnica

Cipar je od 2017. do 2019. građanima drugih država izdao više od 1400 ‘zlatnih putovnica’, a oni su zauzvrat investirali najmanje 2,15 milijuna eura u novu domovinu. Putovnice su dobivali i osuđeni kriminalci i biznismeni i političari optuženi za korupciju

3re7mq6jbonn4m2qgblz04qnu55

Raj za putovnice i investicije – Cipar (foto Yiannis Kourtoglou/Reuters/PIXSELL)

Ovog tjedna Al Jazeera je objavila veliko istraživanje Cyprus Papers koje sadrži podatke o više od 1400 ‘zlatnih putovnica’ koje je ova otočna država u periodu od 2017. do 2019. godine izdavala građanima drugih država, a oni su zauzvrat investirali najmanje 2,15 milijuna eura u novu domovinu. Među putovnicama koje je Al Jazeera dobila nalaze se one brojnih osuđenih kriminalaca i političara optuženih za korupciju iz više od 70 država.

Cipar je naime 2013. godine pokrenuo program izdavanja putovnica koje omogućuju slobodan ulazak u 174 zemlje. Od tada je zemlja od ‘zlatnih putovnica’ uprihodila više od sedam milijardi eura. I premda sam postupak nije ilegalan, kritičari su tvrdili kako je zloupotrebljavan kako bi poslužio kao utočište ljudima koji su pred optužbom ili su optuženi. Jer iako je kao uvjet dobivanja putovnice navedeno da osoba ne smije biti kažnjavana, u praksi se to nije provjeravalo.

Slične programe ima još dvadesetak zemlja, od Bahama i Kolumbije do Katara i Paname. A od europskih država, uz Cipar tu su Malta i Monako. Svojevremeno je i vlada Zorana Milanovića razmišljala o sličnom potezu. No iako su se tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Ivo Josipović zalagali za tu ideju, na kraju se od toga odustalo.

‘To je vrlo korisno za svakog tko dolazi iz zemalja gdje ima mnogo ‘prljavog novca’. Osoba otvori bankovni račun, ne pita je se mnogo o njihovim poslovnim relacijama, nisu potrebne nikakve vize, lakše je putovati nego kada je osoba iz zemlje poput Rusije, Kine ili još problematičnijih zemalja’, rekao je za Al Jazeeru njemački europarlamentarac Sven Giegold, oštar kritičar ovakvih programa.

U periodu od 2017. do 2019. najveći broj prijavitelja za ‘zlatne putovnice’ dolazio je iz Rusije, Kine i Ukrajine. Među njima je primjerice ukrajinski tajkun Mikola Zločevski, vlasnik velike energetske tvrtke Burisma, koji je ciparsku putovnicu dobio 2017. godine, kada je već bio pod istragom za korupciju u svojoj zemlji. No s novom putovnicom Zločevski je izvan dosega ukrajinskog pravosuđa. Ciparsku ‘zlatnu putovnicu’ ima i Rus Nikolaj Gornovskij, bivši direktor državne tvrtke Gazprom. Rusija ga je već tražila zbog zloupotrebe ovlasti kada mu je Cipar 2019. odobrio putovnicu. Tu je i Kinez Li Jiadong, kojeg je SAD sankcionirao zbog pranja sto milijuna dolara preko kriptovaluta povezanih sa Sjevernom Korejom. Tu su i Maleksabet Ebrahimi i njegov sin Mehdi, koji su na Interpolovoj tjeralici zbog pranja novca i prijevare u Iranu i Kanadi.

Neki su dobili putovnicu čak i nakon što su bili uhićeni, a neki i nakon što su odslužili zatvorsku kaznu. Rus Ali Beglov dobio je ciparsku putovnicu nakon što je odslužio kaznu za iznuđivanje, što je prema pravilima ciparske države trebalo biti nemoguće. I kineski poduzetnik Zhang Keqiang je dobio ciparsku putovnicu premda je bio u zatvoru zbog prijevare. Vijetnamskom poduzetniku Pham Nhat Vuu putovnica je odobrena mjesec dana nakon što je optužen da je dao milijune dolara mita.

U svibnju prošle godine ciparski parlament uveo je stroža pravila za dobivanje državljanstva prema kojima oni koji su pod istragom, na tjeralici ili pod nekim međunarodnim sankcijama ne mogu aplicirati. Osim toga, Cipar je najavio i reviziju ‘zlatnih putovnica’ te objavio kako će 30 osoba izgubiti državljanstvo. No istraživanje Al Jazeere pokazuje kako bi još mnogo drugih osoba također trebalo izgubiti državljanstvo. ‘Nikome tko je kršio pravila koja su vrijedila u vrijeme kada je aplicirao nije odobreno državljanstvo’, rekao je za Al Jazeeru ciparski ministar unutrašnjih poslova Nicos Nouris.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više