Novosti

Politika

Antifašisti: Spomenik ustaši Frani Tenti je sramota za Splićane

Je li se gradonačelnik Krstulović Opara zapitao kako će se zbog podizanja spomenika ustaši osjećati rodbina i potomci žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu čiji se spomenici u Splitu besramno ruše, poručuju iz Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita

S1aei0e5apmuwafgku723thh8bg

Jedan od osnivača ustaškog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta - Frane Tente

Martin Pauk, splitski gradski vijećnik koji je poznat po svojim proustaškim stavovima, nedavno se na Facebooku pohvalio da je Grad Split usvojio njegov amandman o podizanju spomenika ustaši Frani Tenti.

Tente je 1944. godine postao član Ustaške mladež, a potom je prešao u Ustaške jurišnike. Prvi put je uhićen u noći s 19. na 20. srpnja 1946. godine, nakon što je na zgradi splitske gimnazije oslikao lik ustaškog poglavnika Ante Pavelića povodom njegova imendana. Iste je godine sudjelovao u osnivanju Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP). Na godišnjicu osnutka NDH, 10. travnja 1947. godine, Tente je s nekoliko članova HOP-a s vrha Marjana skinuo jugoslavensku zastavu te izvjesio zastavu bez crvene zvijezde. Uslijedila je istraga, a dva tjedna kasnije Frane Tente je uhićen i ubrzo osuđen zbog podrivanja SFRJ.

U povodu odluke splitskog Gradskog vijeća da se tom ustaši podigne spomenik na Marjanu, oglasila se Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita. U priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, osvrnuli su se i na nedavnu izjavu Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a:

‘Već i sam čin kojim se na Gradskom vijeću pojavio prijedlog o podizanju spomenika pripadniku ustaške mladeži Frani Tenti predstavlja sramotu za Splićane. Nije toliko sramotno za samog predlagatelja, osvjedočenog desničara Martina Pauka, koliko za gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu, koji je prijedlog, kao amandman na proračun, ‘sa zadovoljstvom’ prihvatio. Sramotna je i njegova politička trgovina civilizacijskim vrijednostima kojom Splićane tjera da se još jednom crvene od stida. Je li se kao Splićanin ‘od klina’ zapitao kako će se, podizanjem spomenika jednom ustaši, osjećati rodbina i potomci onih oko 4.000 poginulih i još dvadesetak tisuća Splićana, žrtava ustaškog fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu i čiji se spomenici u Splitu besramno ruše. Sramotna je i činjenica da su protiv nerazumnog prijedloga glasovali samo vijećnici stranke Pametno i SDP-a.

Prihvaćanjem ovog prijedloga, Gradsko vijeće je usvojilo odluku koja je u izravnoj suprotnosti s odredbama Ustava Republike Hrvatske i Deklaracije o antifašizmu koju je 2005. godine usvojio Hrvatski sabor. Vjerujemo da će u nadležnim institucijama, a posebno pravosuđu prevladati razum i da će po službenoj dužnosti spriječiti njenu realizaciju.

Ovo je nažalost rezultat kontinuiranog besramnog odnosa HDZ-ove vlasti prema Splitu i njegovim demokratski opredijeljenim građanima. Kako drugačije tumačiti još jednu u nizu sličnih izjava HDZ-ovog šerifa Petra Škorića, koji zgrožen činjenicom da većina Splićana na izborima za predsjednika/cu države nije glasovala za njegovu opciju, da će u drugom krugu izbora ‘Split potvrditi da je hrvatski Split’.

Ovom izjavom Škorić je još jednom uvrijedio Splićane. Za Škorića su samo on i onih 18.883 (oko deset posto) Splićana koji su glasovali za Kolindu Grabar-Kitarović Hrvati, dok su ostalih 90 posto ‘nehrvati’, valjda svemirci ili ne daj Bože neki drugačijih krvnih zrnaca ili drugačijeg svjetonazora. Ako je i od Škorića, previše je’, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više