Novosti

Politika

Rehabilitacija ludila

Sada kad se Šešelja želi izolirati i u Srbiji, mi ga politički oživljavamo i dajemo mu na relevantnosti, istaknuo je Milorad Pupovac na današnjoj saborskoj raspravi na kojoj je izglasana Deklaracija u vezi s odlukom MKSJ o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu

P2j8402bjgpcugt8mte5wt5xa0j

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Povodom odluku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je Vojislav Šešelj pušten na privremenu slobodu, danas je u Saboru jednoglasno izglasana Deklaracija kojom se osuđuje puštanje iz zatvora tog optuženika za ratne zločine. Iako je navedeno kako je Deklaracija plod usuglašavanja svih klubova zastupnika u parlamentu, zastupnik Milorad Pupovac je tokom rasprave upozorio da je Klub SDSS-a u zadnji čas, jučer popodne, pozvan na usuglašavanje oko njenog teksta.

- Da li je bilo prilike u proteklih godinu dana da predsjednik Republike, predsjednik Vlade, ministrica vanjskih poslova, zastupnici i zastupnice Sabora upozore na govor mržnje i anti manjinsko raspoloženje u Hrvatskoj tokom godine dana anti ćirilične kampanje? Naravno da jest. A govor mržnje se nastavlja i dalje u različitim oblicima, uključujući i one koji dolaze u kolonu sjećanja u Vukovaru. Kad bismo s Deklaracijom pokazali političku snagu u stvarima koje se tiču suđenja za ratne zločine, u stvarima koje se tiču borbe protiv govora mržnje i u stvarima koje se tiču snage ovoga parlamenta da uspostavlja veću pravednost u zemlji i u regiji, Klub zastupnika SDSS-a ne bi imao nikakve dileme oko toga kako da se postavi prema Deklaraciji. Ali nažalost, mi snagu ne pokazujemo, mi prema tom jednom luđaku, koji je izoliran u političkoj i općoj javnosti u Srbiji, dajemo prostor u našim medijima, u Saboru i van njega. Sada kad se Šešelja želi izolirati i u Srbiji, kad ga i ona ne želi u svome prostoru, mi ga politički oživljavamo i dajemo mu na relevantnosti – istaknuo je Pupovac.

Naveo je da ako je Vojislav Šešelj u 2014. godini mjesto jedinstva saborskih zastupnika, onda je to mjesto, poput njega, radikalno i širi kampanju mržnje. Umjesto da se Sabor posveti uređenju vlastite zemlje, on dopušta da ga jedna takva osoba uvuče u svoju kampanju i iscrpi mu energiju, kazao je Pupovac.

- Članovi kluba SDSS-a i neki drugi kolege iz ove stranke bili su objektom napada, posebno u vrijeme mirne reintegracije, protagonista politike koju zastupa Šešelj, i nemamo ni jednog razloga da govorimo u prilog njemu. Možemo samo govoriti koliko je njegova politika iz 90-ih nanijela golemu štetu, ne samo pripadnicima drugih naroda na prostoru bivše Jugoslavije, Hrvatima, Bošnjacima, kao što se navodi u ovoj Deklaraciji, nego i Srbima u Hrvatskoj – dodao je on.

Pupovac smatra da je Haškom sudu potrebno kazati da svoj posao ne radi dobro te da je potrebno razgovarati i o funkcioniranju hrvatskog pravosuđa po pitanju suđenja za ratne zločine.

- Dio odgovornosti je na onima koji su vodili kampanju na način na koju je vodi čovjek koji je pušten na privremenu slobodu, ali nije sva odgovornost na njima. Mi još uvijek nismo aktivirali naše pravosuđe nakon nekih oslobađajućih presuda u Haagu, nismo raspravljali o tim presudama koje se tiču optuženika iz Srbije, Bosne i Hrvatske. Nije bilo deklaracije kada je Haški sud oslobodio druge optuženike, nego sada kad je riječ o ovom eksponentu - rekao je Pupovac i dodao kako trebaju odgovarati svi oni koji su širili mržnju, koji su vodili ratnu kampanju i služili tvorcima rata da dinamiziraju rat.

- Klub SDSS-a, koji govori u ime Srba u Hrvatskoj koji su bili žrtva Šešeljeve politike, neće biti protiv Deklaracije. Ali svi argumenti govore da politička opravdanost ovog dokumenta, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, nema nikakvu osnovu – zaključio je Milorad Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više