Novosti

Društvo

In memoriam: Ankica Lepej

Ankice Lepej sjećamo se kao zaposlenice Zagrebačke banke koja je otkrila javnosti da supruga bivšeg predsjednika Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici

Large lepej cb

U Zagrebu je umrla Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, koja je 1998. godine razotkrila tajni račun Ankice Tuđman, izvijestila je u utorak aktivistkinja za ljudska i ženska prava Sanja Sarnavka. Lepej je oboljela od Covida-19, a godinama je bolovala od teške bolesti.  

Sjećamo je se prije svega kada je kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila hrvatskoj javnosti da supruga bivšeg predsjednika Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici. 

Zbog svog otkrića Lepej je ostala bez posla te je protiv nje pokrenut kazneni postupak. Državno je odvjetništvo odustalo je od progona nakon smrti Tuđmana. O svemu tome Lepej je kasnije napisala knjigu.

Vijest o njenoj smrti na Facebooku je komentirala Sarnavka.

"Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga", napisala je Sarnavka.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više