Novosti

Društvo

Documenti nula, a HOS-ovcima 172,7 tisuća kuna

Na ovogodišnjem natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Documenta se našla na samom dnu liste s najmanje bodova na konkursu za udruge koje djelovanjem doprinose demokratizaciji i društvenom razvoju, dok je Savez HOS-ovih udruga za svoje programe dobio 172,2 tisuće kuna

Large ustase  2

Savez UDHOS okuplja HOS-ovce pod ustaškim pozdravom "Za dom spremni"

Od ukupno više od 14 milijuna kuna, koliko je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odobrila za institucionalne podrške različitim udrugama ove godine, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću nije dobio niti kune, dok je Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (Savez UDHOS) za 2020. godinu dobio 172,7 tisuća kuna.

Uzalud, dakle, sva ta načelna priča ucrtana u preambulu Ustava o antifašizmu kao temeljnoj vrijednosti hrvatskog društva i deklarativnoj zabrani ustaških simbola, kada u praksi stvarnost izgleda upravo onako kako su je još jednom ilustrativno prikazali ocjenjivači predloženih programa u Zakladi, a amenovao Upravni odbor.

Savez UDHOS, da ne bude zabune, okuplja HOS-ovce pod ustaškim pozdravom "Za dom spremni" na čijim je web stranicama crna zastava s prvim bijelim poljem pod kojim su, treba i to reći, uredno registrirani i kojim se ponose.

Savez je, podsjetimo, reagirao kad je na obilježavanju ovogodišnje vojne akcije "Bljesak" predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio komemoraciju kad je shvatio da će vijenac na spomenik morati položiti nakon HOS-ovaca. Njegov potez Savez UDHOS nazvao je vrijeđanjem svih branitelja, jer ih je smetalo što su – kako kažu – dvojica veterana Domovinskog rata, Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada, i Goran Maras, predsjednik Udruga specijalne policije, u znak potpore ratnim suborcima HOS-a odjenuli majice sa znakom udruge HOS-a, poručujući Milanoviću da ga treba biti sram.

Ista Zaklada, odnosno Mnistarstvo kulture i medija koje vodi Nina Obuljen Koržinek, prije četiri mjeseca u okviru natječaja za medije zajednice Europskog socijalnog fonda dodijelilo je 1,3 milijuna kuna udruzi Priznajem iz Slavonskog Broda, koja preko istoimenog portala godinama širi nesnosne količine laži, proustaške propagande i huška na etničke i seksualne manjine, te prodaje majice s natpisima poput: "Reci glasno, reci smjelo, da je prvo polje bijelo".

Nacionalna zaklada ovaj put podijelila je novac u četiri skupine. U prvoj, gdje su sredstva išla udrugama koje djelovanjem doprinose demokratizaciji i društvenom razvoju (5,6 milijuna kuna) najvišu podršku dobio je Multimedijalni institut MaMa sa 268,8 tisuća kuna, Savez udruga "Operacija Grad" sa 266,2 tisuće i Zagreb Pride sa 259,6 tisuća kuna. Među onima koji su dobili sredstva su i Autonomna ženska kuća Zagreb, Savez udruga Rojc, Udruga Ri Rock, Attack, Mirovna grupa "Oaza", "Franak", "Mentor"… Na toj listi Documenta je dobila najmanje bodova i bila posljednja na tablici.

U kategoriji udruga koje do sada nisu koristile institucionalnu podršku Zaklade prvo na listi je Društvo za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece "Mali zmaj" sa 264,6 tisuća kuna, slijedi Fablab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije, Isusovačka služba za izbjeglice i Studentski katolički centar Split, a tu i Bedem ljubavi, Eko Kvarner, više volonterskih udruga te Mladi protiv gladi.

Među udrugama iz Domovinskog rata najviše novca za svoje programe dobila je udruga veterana gardijske brigade Puma – 269,9 tisuća kuna, potom Hrvatski gardijski zbor, Udruga veterana, vojnika i domoljuba, a na listi je i spomenuti Savez UDHOS sa 172,7 tisuća kuna.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više