Novosti

Društvo

Diplomatkinji otkaz četiri godine nakon skandaloznih poruka

Nekadašnja prva tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu Elizabeta Mađarević početkom listopada dobila je otkaz u Ministarstvu vanjskih poslova zbog teške povrede službene dužnosti 2019. godine kada je na Facebooku pisala rasističke, ksenofobne i homofobne stavove

Large madjaric nova

Elizabeta Mađarević (foto You Tube)

Elizabeta Mađarević, koja je prije tri godine dok je bila prva tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu preko Facebooka širila rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, tek je prije mjesec dana dobila otkaz u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Rješenjem Višeg službeničkog suda od 7. listopada 2022. godine u žalbenom postupku preinačeno je Rješenje Službeničkog suda od 7. srpnja te je službenici Elizabeti Mađarević za utvrđenu tešku povredu službene dužnosti izrečen prestanak državne službe", rekli su za portal Index iz Ministarstva pravosuđa i uprave. "Rješenje je 17. listopada postalo izvršno, međutim protiv navedenog rješenja može se pokrenuti upravni spor", dodaju.

Elizabeta Mađarević objavljivala je skandalozne komentare te je isticala kako je "čista i autentična Europa s bijelim Europljanima" najbolja reklama za godišnji, na što je upozorio Index 2019. godine. Ova donedavna uzdanica HDZ-ovske diplomacije i prva suradnica ministra Gordana Grlića Radmana, koji je bio veleposlanik u Njemačkoj, hvalila je ideju čiste i autentične Europe, sa samo bijelim Europljanima, tvrdila kako LGBT ljudi mogu ozdraviti i osloboditi se "sve te nemoralnosti i psihičkih poremećaja", iskazivala vjerovanje o vezi homoseksualnosti i pedofilije, podržavala lobističku organizaciju Campaign Life Coalition koja je protiv istospolnih brakova, seksualnog odgoja u školama, homoseksualnosti… Angeli Merkel, tadašnjoj njemačkoj kancelarki, predbacila je "nedostatak vlastite kulture", jer je rekla da islam pripada Njemačkoj, pozvala je Europu na izgradnju samopoštovanja i kršćanskog identiteta, ratifikaciju Istanbulske konvencije nazvala je tragedijom. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je brzo suspendiralo Mađarević i povuklo ju je iz Berlina, a nakon toga je pokrenut postupak utvrđivanja njene odgovornosti pred Službeničkim sudom Ministarstva uprave. Ovih dana je u ponovljenom postupku konačno donesena i presuda, po kojoj je Mađarević dobila otkaz. Za Index je to potvrdilo Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Indexovu su priču prenijeli brojni njemački mediji, pa i BBC, a od Mađarević se ekspresno ogradio i premijer Andrej Plenković, rekavši da su njeni stavovi "katastrofa", dok je Grlić Radman kazao da nije znao da tako razmišlja.

Mađarević je u prvoj reakciji za medije nakon objave Indexova članka ustvrdila da je njen profil na Facebooku hakiran, da bi kasnije promijenila priču i tvrdila kako ima pravo iznositi stavove u kojima slavi "bijelu Europu".

Portal Net.hr objavio je 2019. godine članak u kojem stoji da je nakon što je povučena s posla u Berlinu, Elizabeta Mađarević primala 60 posto svoje diplomatske, berlinske plaće koja je iznosila 2500 eura. Dakle, oko 1500 eura. Mađarević je, inače, tužila Index i zbog otkrića o njenim rasističkim stavovima.

Nakon što je suspendirana, Elizabeta Mađarević se na parlamentarnim izborima 2020. našla na listi Željka Glasnovića koju je podržao Domovinski pokret. Bila je na sedmom mjestu. Bivši zastupnik Glasnović je poznati gost na skupovima njemačke neonacističke stranke NPD, koja zastupa i rasističke stavove.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više