Novosti

Društvo

Danka Derifaj: Prošla sam harangu zbog priče o Thompsonovoj terasi

Ranije nisam iskusila pritiske takve vrste. Išli su s društvenih mreža, iz javnog prostora, od nesretne pjesme "Tram 11" do prijetnji mojoj kćeri, kazala je istraživačka novinarka u emisiji Zavidavanje

Danka Derifaj (foto Vida TV)

Čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić uzimala je novac od farmaceutskih kompanija koje proizvode kontracepciju, a htjela je spriječiti medije da o tome pišu, izjavila je u intervju emisiji Zavidavanje by Lado Tomičić na kanalu Vida novinarka Danka Derifaj nakon što je pravomoćno oslobođena jedne od mnogih sudskih tužbi ultrakonzervativne poduzetnice protiv medija.

Ugledna novinarka istraživačke emisije "Provjereno" Nove TV govorila je o sudskoj pobjedi nad Markić, ali i o svojim najpoznatijim novinarskim istraživanjima, među kojima je i otkriće da je nacionalistički pjevač Marko Perković Thompson protupravno prisvojio krov zgrade svojih susjeda u Splitu. Intervju možete pogledati na ovoj poveznici

Derifaj je u ponedjeljak 26. siječnja objavila kako je nakon sedmogodišnjeg procesa Županijski sud u Zagrebu u ponovljenom suđenju potvrdio oslobađajuću presudu u postupku u kojem je Markić tvrdila kako je Derifaj u svibnju 2016. na RTL televiziji objavila neistine tvrdeći da njena tvrtka zarađuje na prodaji kontracepcije.

"Bilo joj je u interesu da se o tome ne govori javno”, kazala je Derifaj voditelju Ladislavu Tomičiću, dodajući kako se Markić pred sudom pravdala i ovom rečenicom: ”A s kim da onda poslujem?" Željka Markić, kazala je Derifaj, "propagira jednu ideologiju a istovremeno, u privatnom životu, uzima novac od farmaceutske kompanije čiji su proizvodi u suprotnosti s onim što zagovara: sredstva za sprečavanje začeća, pilule za 'dan poslije'".

Derifaj je kazala kako je bila riječ o tipičnoj SLAPP tužbi, "pritisku bjesomučnim parničenjem" i pokušaju da je spriječi i zastraši te odvrati od objavljivanja onoga što tužiteljica ne želi da javnost zna. "A to je zapravo poanta novinarskog posla", kazala je, dodajući kako je borba protiv takvih tužbi "stres i nepotrebno trošenje vremena". "Sigurna sam da su u mnogim redakcijama dvaput promislili što i kako pisati o Željki Markić, upravo zato što se zna da će tužiti, i da će novinari imati problema".

Derifaj je govorila o svom televizijskom prilogu iz kolovoza 2021. da je Perković protupravno zaposjeo krov zgrade susjeda u Splitu i pretvorio ga u svoju terasu. Tvrdili su to susjedi koji su zvali Derifaj, a ona se, da istraži stanje, požarnim ljestvama popela na krov. "Ali na kući Perkovićevih bila je video kamera. Snimka je odmah osvanula na portalu 'U ime obitelji', i krenula je haranga."

"Ranije nisam iskusila pritiske takve vrste. Išli su s nekoliko razina: s društvenih mreža, iz javnog prostora, ona nesretna pjesma 'Tram 11' koja je čisti govor mržnje, do prijetnji mojoj kćeri. Čak su izradili njen lažni Facebook profil, objavili status koji ona nije napisala, ali su ga konstruirali kao da je njezin", ispričala je novinarka. Podnijela je kaznene prijave, ali do danas ne zna njihovu sudbinu. Štoviše, nedavno je doznala da je Perković protiv nje prije dvije godine podnio kaznenu prijavu. "DORH sada valjda razmatra ima li elemenata da dignu optužnicu. Ako se to dogodi, pretpostavljam da ću biti prva novinarka u Hrvatskoj protiv koje je DORH po službenoj dužnosti podnio optužnicu zbog njezinog rada."

Derifaj je govorila i o svojim istraživanjima sporova oko skrbništva nad djecom. "Događa se da sudovi tjeraju majke voditi djecu nasilnim očevima koji su u zatvoru. Žrtva i nasilnik tretiraju se kao ravnopravni roditelji. To je ogroman problem koji nije dovoljno prepoznat", kazala je Derifaj.

Komentirala je i najavljene izmjene Kaznenog zakona o kriminalizaciji curenja informacija iz istrage, kolokvijalno nazvanih "Lex AP", koja će novinare dovesti u situaciju da "svoje izvore izlože kaznenom progonu, što je grozno" i "odrazit će se na cijelo društvo".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više