Novosti

Politika

Godišnje splitske nagrade u crkvenom ruhu

Ovogodišnju dodjelu nagrada Grada Splita za postignuća obilježit će pojedina imena dobitnika bez značajnijih javnih postignuća, ali zato sa snažnim crkvenim i HDZ-ovskim vezama

Eb0pjeuf0qpzbeqn9pbvstacmu9

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita (foto Milan Šabić/PIXSELL)

Unatoč epidemiji koronavirusa, tradicionalne godišnje nagrade Grada Splita neće izostati ni ove godine. Tako su dobitnici u tri kategorije – životno djelo, osobno i skupno postignuće već poznati. A sudeći prema njihovim imenima, uz par izuzetaka, priznanja više sliče dodjeli neke seoske župe, nego svjetovne institucije drugog po veličini grada u državi.

Za životno djelo Komisija za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća predložila je radijskog voditelja i urednika Jadranka Marinkovića, posthumno pjesnika Jakšu Fiamenga te priznatog splitskog psihijatrija Borbena Uglešića. No umjesto da se zaustavi na tome, ako već značajnijih postignuća te godine nije bilo, Komisija je u dobitnike ugurala i profile ljudi bez značajnijih postignuća, ali sa snažnim crkvenim i HDZ-ovskim vezama, što i ne treba čuditi znajući za način po kojem HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara vodi grad.

Tako će nagradu za životno djelo dobiti umirovljena sestra KBC-a Split Marija Županović, široj javnosti poznata jer je, uz doktora Matka Marušića i bivšeg nogometaša Hajduka Ivana Gudelja dala javnu podršku Kolindi Grabar-Kitarović u utrci za predsjednički mandat. Marija Županović je, uz to, držala predavanja i na adventskoj obnovi za svećenike, a na simpozijima sestrama se obraćala potaknuta međugorskim propovijedima, kako su izvještavali mediji.

I spomenuti doktor i nogometaš također će dobiti nagradu Grada Splita, i to za osobna postignuća. Marušić je, inače, poznat kao protivnik pobačaja i Istanbulske konvencije, a nerijetko je govorio i o opasnostima rodne ideologije. Piše i na konzervativnom portalu Narod.hr koji vodi udruga U ime obitelji. ‘Možeš biti samo ili muško ili žensko, treće ne postoji’, jedna je od njegovih izjava.

Uz Marušića i Gudelja, nagrade za osobno postignuće dobit će profesor glazbene umjetnosti Tomislav Veršić te doc. dr. Irena Zakarija-Grković, specijalistica obiteljske medicine i profesorica na Medicinskom fakultetu.

Veršić je srednjoškolski profesor, voditelj školskog zbora IV. gimnazije te jedne župe u Splitu, a poznat je po dirigiranju raznih zborova tijekom manifestacija kao što su Dani kršćanske kulture.

Zakarija Grković autorica je predgovora knjige ‘Dojenje i katoličko majčinstvo‘, članica Nadbiskupskog pastoralnog vijeća, autorica na blogu za katoličke žene Žena vrsna, a bliska je i katoličkoj izdavačkoj kući Verbum, odakle je na mjesto dogradonačelnice došla Jelena Hrgović.

Skupna nagrada, uz Kuglački klub ‘Mertojak’ i KUD ‘Jedinstvo’, pripast će autorima knjige ‘Političke bilješke Ante Trumbića 1930.- 1938.’, profesorima Stjepanu Matkoviću i Marku Trogrliću. Potonji, čiji rad nije osobito poznat i obiman, u stručnim krugovima javnosti je poznat po tome što se kao fakultetski profesor, s kolegom Hrvojem Reljom, zaredio u splitskoj crkvi Svetog Ante i postao svećenikom.

Inače, Komisija za javna priznanja ima 13 članova, od kojih se devet biraju iz Gradskog vijeća, dok ostalih četvero dolazi iz ‘redova uspješnih gospodarstvenika, umjetnika i drugih javnih djelatnika iz područja kulture, znanosti i drugih djelatnosti’. Među njima je tako i jedan svećenik don Drago Šimundža.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više