Novosti

Kronika

Знaчajнo дjeлo

Kњигa ‘Нaшим Kрижeвцимa’ дoнoси чињeницe o култури, пoвиjeсти и прoсвjeти: Вaлeнтин Пужeвски сe пoтрудиo нaвeсти личнoсти српскe нaциoнaлнoсти кoje су имaлe вeзe с рaзвojeм крижeвaчкoг шкoлствa

Iwyyx835mylwr4urf66mcusogji

Važna za križevačku historiografiju i kulturu – 'Našim Križevcima'

Iako je knjiga ‘Našim Križevcima’ autora Valentina Puževskog, izdana još 2018. godine, prošlog tjedna, našla se u ponudi popularnih naslova u križevačkoj Gradskoj knjižnici ‘Fran Marković’. Sadržaj spomenute knjige su autorova zapažanja o kulturnoj, društvenoj, ekonomskoj i prosvjetnoj povijesti Križevaca i okoline. Odmah na početku treba navesti kako je rukopis za knjigu nastao prije više od pedeset godina kada je autor počeo školovanje za prosvjetnog radnika i kada još nije bilo značajnije literature o gradu Križevcima i njegovoj kulturnoj baštini.

U knjizi koja je doživjela svoju medijsku i publicističku prezentaciju, među ostalim, navode se činjenice te fotografije koje se odnose i na križevačke sakralne objekte. Autor tako ističe sveukupno osam crkvenih tornjeva, među kojima je uvršten i toranj pravoslavne crkve Sv. Save. O crkvi Sv. Save navodi se podatak kada je građena, ime autora koji je u njoj izradio vrijedan ikonostas te njenu adresu s početka 20. stoljeća.

Uz tekst o crkvi, dodana je njena fotografija iz davne 1908. godine. Treba još dodati kako kratki ali detaljni opis pravoslavnog hrama u Križevcima nije jedina poveznica knjige sa srpskom zajednicom u Prigorju. Puževski se potrudio navesti i pojedine ličnosti srpske nacionalnosti koje su imale veze s razvojem i promocijom križevačkog školstva. Među zaslužnima navodi se tako Jovan Vejanović koji je nakon školovanja u Učiteljskoj školi u Križevcima radio kao sveučilišni profesor u Beogradu. Treba još naglasiti kako su za križevačko obrazovanje jednako važni i Mojsije Baltić, zaslužan za izgradnju poljoprivredne škole kao i Svetozar Grubač iz Vojakovaca, jedan od prvih profesora na Učiteljskoj školi.

Knjiga ‘Našim Križevcima’, nema sumnje, značajno je djelo za križevačku historiografiju i kulturu te dobra podloga za naučna te svaka druga istraživanja, kako lokalne hrvatske tako i prošlosti srpskog naroda u Hrvatskoj.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više