Novosti

Politika

Žigmanov pozdravio Vučićevu odluku da posjeti mjesta stradanja Hrvata u Srbiji

Vjerujemo predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i čekamo da se to dogodi negdje u Srijemu. Radi nevinih žrtava, pomirenja i budućnosti hrvatskosrpskih odnosa, rekao je Tomislav Žigmanov

E1jgqeok3739ejg88of4sb82f51

Tomislav Žigmanov (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivno je u utorak ocijenio spremnost Aleksandra Vučića da posjeti mjesto stradanja Hrvata u Srbiji i oda im počast.

‘Vjerujemo predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću glede onoga što je rekao. I čekamo da se to dogodi negdje u Srijemu. Radi nevinih žrtava, pomirenja i budućnosti hrvatskosrpskih odnosa‘, naveo je Žigmanov u izjavi medijima na hrvatskom u Vojvodini, prenosi Hina.

Ne možemo zaboraviti nevine žrtve građana hrvatske pripadnosti s teritorija Srijema 90–tih godina, istaknuo je, i dodao da bi Vučićeva gesta mogla ‘biti dobar početak da se uspostavi stalna praksa, i da se sjećanje na te nevine žrtve počne trajno njegovati‘.

Žigmanov je rekao da je suočavanje s prošlošću u Srbiji dugo zatomljeno, ‘relativno dugo se o tome ne govori, ili smo pak bili svjedoci politika nijekanja‘.

On je podsjetio kako su u Hrvatskoj na djelu značajni pomirbeni procesi te da je ‘vjerojatno na valu toga osnažena onda i spremnost predsjednika Vučića da na naš zahtjev, zamolbu, naša nastojanja odgovori pozitivno‘.

DSHV se kontinuirano od samih početaka protivi dosadašnjoj politici prešućivanja. Kada su u pitanju sjećanja na nevine žrtve, prvenstveno u Srijemu, inzistira da se načine spomen obilježja, i da se javnim gestama oda priznanje stradalima‘, istaknuo je Žigmanov.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da nema nikakav problem s tim da posjeti mjesto stradanja Hrvata, ali da ne može slaviti ‘progon Srba u operaciji Oluji’.

‘Nemam nikakav problem s tim da položim cvijet na bilo koje mjesto gdje su ubijeni Hrvati i to ću vrlo rado učiniti, jer je to civilizacijsko postignuće i normalno ponašanje. Ali, da se radujem progonu Srba s njihovih ognjišta, to ne mogu’, kazao je Vučić.

DSHV svakoga 6. svibnja podsjeća na stradavanje vojvođanskih uglavnom srijemskih Hrvata, kada je 1992. počeo njihov progon.

Ova stranka i neke nevladine udruge navode kako je u Vojvodini 1990-ih ubijeno 25 osoba te da ju je moralo napustiti između 35 i 40 tisuća Hrvata. Od izbjeglih se do danas gotovo nitko nije vratio u rodni kraj.

U ovogodišnjem priopćenju DSHV-a napisano je da ‘pravosudna tijela u Republici Srbiji do sada nisu pokretala sudske postupke za počinjene zločine na području Vojvodine iz tog vremena: ne postoji niti jedno javno obilježje za žrtve, a nema ni prigodnog memoriranja. Ovi se zločini, naime, sustavnim politikama prešućuju, na što ne smijemo pristati‘.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više