Novosti

Kronika

Жeнe нa двoрoвимa

Вoдитeљкe рaдиoницe СKД Прoсвjeтa, пoдoдбoрa Бeли Maнaстир, читaву су причу упoтпунилe рeпликaмa срeдњoвeкoвних кoстимa и нaкитoм изрaђeним прeмa пoртрeтимa зaбeлeжeнимa нa фрeскaмa мaнaстирa кoje су пoдигли Нeмaњићи

Large 11

Gosti i domaćini interaktivne radionice u Belom Manastiru

SKD Prosvjeta, pododbor Beli Manastir, organizovao je nedavno u Srpskom kulturnom centru interaktivnu radionicu na temu "Na srpskom dvoru iz ženskog ugla", kojom je nastojao ukazati na značajne uloge srpskih vladarki iz doba Nemanjića. Ujedno je je postavljena izložba posvećena vladarima iz loze Nemanjića na kojoj se, između ostalog mogao videti i ženski rodoslov, odnosno porodično stablo po ženskoj lozi Nemanjića. Prisutne je u ime organizatora i domaćina pozdravio Dejan Jeličić, predsednik belomanastirskog pododbora, a potom je Radmila Latas, predsednica borovskog pododbora i autorka ideje, koja je inspiraciju za održavanje ciklusa radionica na ovu temu pronašla u dostupnoj literaturi i romansiranim biografijama srpskih vladarki, prisutne upoznala s načinom na koji su dolazile na srpski dvor, njihovim potomstvom i doprinosom u tadašnjim društvenim okolnostima.

- Iako se o ženama na srpskom dvoru vrlo malo zna one rađale prestolonaslednike, bile su deo političkih trgovina, donosile mir, gradile pravoslavne hramove i značajno uticale na tok istorije o čemu svedoči podatak da je za vreme vladavine Nemanjića, od 1166. do 1371, bilo 10 vladara i 16 vladarki - rekla je Latas.

Zorica Kovačević, voditeljica dečje folklorne grupe KUD Branislav Nušić, srpski je dvor iz tog doba dočarala stilizovanom koreografijom koju su najhrabriji učesnici brzo savladali jer osnovni koraci dvorskog plesa nisu bili zahtevni. Učesnicima radionice podeljen je i dvorski jelovnik te slasni medenjak, a voditeljke radionice su čitavu priču upotpunile replikama srednjovekovnih kostima i nakitom izrađenim prema portretima srednjovekovnih vladarki, zabeleženima na freskama manastira koje su podigli Nemanjići.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više