Novosti

Politika

Željka Markić saslušana u sporu protiv Novosti

Održana glavna rasprava po dvije od ukupno četiri tužbe koje je predsjednica udruge U ime obitelji pokrenula protiv SNV-a i kolumniste Novosti Borisa Dežulovića

C3lciu0yxjjtn886rdkz7tflbtd

Željka Markić (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Saslušanjem tužiteljice Željke Markić započela je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu glavna rasprava u procesu koji je zbog naknade štete protiv Srpskog narodnog vijeća, kao izdavača tjednika Novosti, pokrenula predsjednica udruge U ime obitelji zbog teksta Borisa Dežulovića ‘Željka Markić: glupa ili plavuša‘, objavljenog u ožujku prošle godine. Željka Markić sveukupno je zbog ovog teksta podnijela četiri tužbe tražeći ukupno 160.000 kuna: tri protiv SNV-a i jednu protiv autora. U srijedu se vodila objedinjena rasprava po dvije tužbe - jedne zbog objave teksta u tiskanom izdanju Novosti, a druge na portalu tjednika. Svaka je teška po 40.000 kuna.

Na saslušanju Željka Markić nije željela odgovoriti na pitanje koliko je ukupno tužbi podnijela protiv medija i novinara.

- Ne želim odgovoriti na pitanje koliko trenutno vodim parnica protiv različitih medija i novinara, jer smatram da to s ovim predmetom nema veze – kazala je Željka Markić.

Prema njenim riječima, tužbu od 40.000 kuna sugerirali su joj njezini odvjetnici, s obzirom da je takva sudska praksa, ali da joj je tekstom nanijeta šteta koja je ‘sigurno viša od utuženih 40.000 kuna‘. Na pitanje odvjetnice SNV-a Line Budak da li je ona javna osoba, kazala je da nema ‘privilegije bilo koje vrste‘, da ima svoje zanimanje i da živi od svog rada, na što joj je Lina Budak predočila podatke po kojima je u razdoblju kada je objavljen Dežulovićev tekst, od 28. 2. 2018. do 1. 5. 2018. njeno ime u različitim medijima objavljeno točno 1314 puta, od čega je 75 posto bilo u negativnom kontekstu, na što je odgovorila da je nju baš ovaj članak uvrijedio i ponizio.

Inače, Željka Markić više puta je tokom višesatne rasprave izgovarala rečenice poput ‘Moram li ovo slušati?‘ ili ‘Već sam odgovorila‘ ili ‘Ne želim odgovoriti‘ ili ‘Sutkinjo, je li uobičajeno da pitanja traju ovako dugo i ne vode ničemu?‘ u čemu je dobila podršku i odvjetnice Laure Mateković koja je konstatirala da se radi o maltretiranju tužiteljice.

Na pitanje želi li s brojnim tužbama zapravo zaplašiti novinare i nakladnike koji pišu o njoj, odgovorila je da traži da oni koji su krivi za iznesene uvrede i neistine snose odgovornost, na što je Lina Budak upitala zašto je podnijela baš četiri tužbe zbog jednog teksta, a ne jednu ili 44. ‘Što je ovo? Vrijeđanje? Jeste li vi doveli novinare?‘, upitala je Markić odvjetnicu SNV-a.

Odgovarajući na pitanja sutkinje Andreje Krstanović Čada, kazala je da ju je tekst povrijedio, da je u njemu proglašena glupom i zatucanom te da se radi o seksističkim uvredama s obzirom da je nazvana ‘glupom plavušom‘. Dežulovićev tekst ju je, kako je rekla, dodatno uvrijedio jer je citirao dijelove članka koji je o njoj napisala blogerica portala Index.hr-a Dada Batinić nakon što je Markić nepravomoćno osuđena za klevetu povodom tužbe aktivistice Mime Simić. Odvjetnicu Linu Budak zanimalo je da li je Markić u vrijeme objave teksta bila osuđena, na što je Markić kazala da nije. Objasnila je poslije da je bila nepravomoćno osuđena, ali da je viši sud kasnije poništio odluku i vratio predmet na ponovni postupak. Tvrdi da je ljudima iz svog okruženja, članovima obitelji i drugima koji su joj slali linkove s Dežulovićevim tekstom, morala tumačiti o čemu se radi i da je zbog toga bila uzrujana. Zanijekala je ikakvu vezu s televizijskim voditeljem Velimirom Bujancem, koji je usluge prostitutki plaćao kokainom, kazavši da je gostovala nekoliko puta u njegovoj emisiji, kao što je gostovala i na ostalim televizijama, kao i da je Dežulovićev tekst posebno uvrijedio s obzirom da je objavljen u tjedniku srpske nacionalne manjine koji je financiran javnim novcem čime dobiva dodatni kredibilitet.

Odvjetnicu Budak zanimalo je razdoblje karijere Željke Markić dok je radila za Human Rights Watch izvještavajući o stanju ljudskih prava početkom devedesetih u Hrvatskoj, kao i novinarski i urednički rad na HRT-u i Novoj TV, na što je Željka Markić kazala da se HRW bavio zaštitom ljudskih prava, pa i prava novinara na slobodno pisanje. Dodala je da se nije ovim povodom obratila Vijeću časti HND-a, jer da nije njihova članica. Također je rekla da joj nije poznato da kolumnisti, poput Dežulovića, nisu dužni kontaktirati osobe o kojima pišu, s obzirom da iznose svoje mišljenje i vrijednosni sud, ustvrdivši da nemaju pravo vrijeđati i blatiti.

- Čula sam za Borisa Dežulovića, ali ne poznajem njegov opus, stil i izričaj. Znam jedino da je njegov tekst o meni uvredljiv - kazala je Markić, na što je Lina Budak pitala da li zna da Dežulović piše satirično, britko, duhovito, izravno i polemično, ali je sutkinja zabranila daljnja pitanja na ovu temu, ustvrdivši da nemaju veze sa spornim člankom. Sutkinja je, inače, još dva puta zabranila pitanja pravnoj zastupnici SNV-a, jednom i uz prilično uvredljivu konstataciju. Željka Markić ustrajala je u tvrdnji da se sloboda govora ograničava odgovornošću prema istini i prema javnosti.

Prigovarajući na iskaz Željke Markić, Lina Budak je ustvrdila da je jasno da su tužbe neosnovane i da joj nije počinjena nikakva šteta, posebno zato što ništa od onoga što je Markić navela u tužbi (nesanica, duševna bol, preispitivanje vlastitih vrijednosti, neugodnosti) nije spomenula u iskazu pred sudom.

Odvjetnica Lina Budak kazala je i da se ovdje radi o obijesnom parničenju te da brojnošću tužbi i utuženim visinama Željka Markić želi ugušiti medijske slobode u Hrvatskoj i zaustaviti iznošenje kritika na svoj račun, odnosno onemogućiti novinare i urednike da preispituju njen rad.

Na ročištu to nije bilo spomenuto, ali Željka Markić je i prije tužbe zbog ovog teksta javno promicala izrazito negativan stav prema tjedniku Novosti, osobito početkom 2017. kada je njena udruga U ime obitelji pokrenula kampanju blaćenja ovog lista i tražila od Vlade njegovo ukidanje. Na gašenje Novosti pozvala je Vladu i u rujnu 2017. godine. Prošle godine, prilikom prikupljanja potpisa za organiziranje referenduma s ciljem smanjivanja političkih prava nacionalnih manjina, predstavnici inicijative Narod odlučuje, pokrenute u krugu Željke Markić, izrijekom su navodili gašenje Novosti kao jedan od konkretnih rezultata koji žele postići.

Suđenje se nastavlja 2. ožujka 2020. godine saslušanjem autora teksta Borisa Dežulovića i glavnog urednika Novosti Nikole Bajte.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više