Novosti

Kronika

Zagrebački VSNM obilježio Svetog Dositeja

Obred sječenja slavskog kolača je u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg služio protojerej stavrofor Slobodan Lalić, koji je čestitao slavu Saši Miloševiću, predsjedniku zagrebačkog Vijeća, i prisutnim vijećnicima

Povodom obilježavanja Sv. Dositeja Zagrebačkog (Ispovednika), krsne slave VSNM-a grada Zagreba, u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg izvršeno je sječenje slavskog kolača. Obred je služio protojerej stavrofor Slobodan Lalić koji je čestitao slavu Vijeća njegovom predsjedniku Saši Miloševiću i prisutnim vijećnicima.

Podsjetimo, Dositej Vasić u maju 1913. godine postavljen je za episkopa niškog. Nakon što su Centralne sile okupirale Srbiju 1915., tri godine je proveo u bugarskoj internaciji, a onda se vratio u svoju eparhiju. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora 8. oktobra 1932. godine jednoglasno je izabran za prvog mitropolita zagrebačkog. Osnovao je ženski manastir Sv. Petke koji se nalazi u neposrednoj blizini sadašnje pravoslavne gimnazije na Svetom Duhu i radio je na osposobljavanju pravoslavnih monahinja za rad u bolnicama.

Veliku pažnju je posvećivao brojnim ruskim emigrantima koji su u to vrijeme živjeli u Zagrebu i koji su uz njegovu podršku uspjeli organizirati vjerski, kulturni i politički život te stvoriti niz socijalnih organizacija i ustanova koje su pratile i pomagale učenike, studente i druge kojima je pomoć trebala, zbog čega je i ruska zajednica u Zagrebu uzela Sv. Dositeja kao slavu.

Ustaške vlasti uhapsile su mitropolita Dositeja početkom maja 1941. i držale ga u policijskom zatvoru, a nakon toga i u bolnici Sestara milosrdnica. Uz zalaganje pojedinih diplomata i nadbiskupa Stepinca prebačen je u Beograd, gdje je 13. januara 1945., od posljedica mučenja u Zagrebu, umro u manastiru Vavedenje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više