Novosti

Politika

Za Obrovac, za Beograd

Na Općinskom sudu u Zadru počelo je suđenje Branislavu Švonji, predsjedniku Demokratske partije Srba, optuženom da je organizirao dolazak autobusa s biračima iz Srbije u Obrovac na lanjske lokalne izbore

Rvmh79r5wnqm4w34on84zgk9zku

(foto Dino Stanin/PIXSELL)

Na Općinskom sudu u Zadru počelo je suđenje Branislavu Švonji, predsjedniku Demokratske partije Srba, kojeg se tereti za kazneno djelo protiv biračkog prava, odnosno povredu slobode odlučivanja birača. Predviđena kazna za to je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Švonja je optužen da je organizirao dolazak autobusa s biračima iz Srbije u Obrovac na lanjske lokalne izbore, gdje su navodno trebali glasati za listu SDSS-a i DPS-a, a za gradonačelnika HDZ-ovca Antu Župana.

Švonja je na sudu rekao da se ne osjeća krivim na bilo koji način. ‘Ne bih smatrao da je to kazneno djelo. Ali stjecajem okolnosti nisam u ovom slučaju učestvovao na bilo koji način’, rekao je Švonja, naglasivši da sponzoriranje takve vrste prijevoza ne bi smatrao kaznenim djelom. ‘Ja nisam agitirao niti im govorio za koga da glasuju’, kazao je.

Međutim, organizator putovanja Miodrag Gagić svjedočio je kako su po dolasku u Hrvatsku od čovjeka iz Švonjina kruga dobili upute koje brojeve trebaju zaokružiti na listićima. ‘Podrazumijevalo se da se glasa za onog tko plaća put’, tvrdi Gagić kojem je, kako kaže, Švonja ostao dužan jer nije htio platiti autobus u povratku zato što nije dobio onoliko glasova koliko je očekivao. Autobus s tridesetak ljudi u Obrovcu je ostao do ponedjeljka navečer, čekajući da se putnicima namire troškovi kako bi se mogao vratiti u Srbiju. Gagić je tada govorio da se radi o svoti od deset tisuća kuna. Švonja je pak prošle godine rekao za Novosti kako pretpostavlja da su autobus s biračima organizirale nezavisne liste.

Od organizacije prijevoza birača ogradio se SDSS, oštro demantirajući navode iz priloga RTL-a, tvrdeći da su iznesene paušalne tvrdnje i klevete o toj stranci. Kažu da je, prema njihovim informacijama, prijevoz organizirala suparnička nezavisna lista koja je izgubila izbore. Ovaj sudski proces, barem koliko je poznato, prvi je ovakve vrste u Hrvatskoj. Autobuse koji su, posebno devedesetih godina, dolazili i odlazili iz susjedne BiH, policija i sud očito nisu vidjeli.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više