Novosti

Politika

Wali Hashimi: Afganci se osjećaju izdano

Zapad je prije 20 godina ovdje došao kako bi se borio protiv terorizma i al-Kaide. Razoružao je afganske borce i preuzeo odgovornost. Međutim, stanje sigurnosti je loše, upravljanje zemljom je loše, teroristi jačaju – a SAD je plaćao tu vlast i sklapao dogovore s talibanima, kaže nizozemsko-afganski novinar

Large internacionala  mini

(foto Reshad Aras)

SAD i saveznici ubrzano napuštaju Afganistan. Još prije nekoliko mjeseci u zemlji je bilo desetak tisuća zapadnih vojnika, no Washington je prošlog tjedna objavio da je povlačenje 90 posto završeno. Predsjednik Joseph Biden najavio je potpuni izlazak iz zemlje do 31. kolovoza. Analitičari upozoravaju da bi napuštanje Afganistana moglo značiti katastrofu za tamošnje stanovništvo – talibani rapidno napreduju i prema izvještajima sada kontroliraju gotovo polovicu od 400 afganistanskih okruga, dok prema tvrdnjama samih talibana oni nadziru 85 posto države. Vi ste u Kabulu – kakva je stvarna situacija?

Tvrdnje po kojima talibani drže 85 posto zemlje su propaganda. Zadnjih tjedana zaista jesu zauzeli približno 80 okruga, ali većinu njih bez stvarnih borbi. Afganski vojnici jednostavno su te krajeve napustili. Talibani ne bi mogli bez otpora zauzeti toliko okruga, naročito na sjeveru i sjeveroistoku. Naime, oni su uglavnom s juga zemlje i Paštuni (pripadnici najbrojnijeg afganskog naroda, op. a.). No većinsko stanovništvo na sjeveru nije paštunsko, pa tamo nemaju podršku. Napredovanje talibana posljedica je dogovora s lokalnim funkcionerima, u čemu su sudjelovali i Pakistan i Iran. Pakistan želi talibansku, propakistansku vladu u Kabulu, dok Iranci žele osigurati svoje istočne granice. Misle da su talibani za to prikladni i da će se boriti protiv Islamske države.

Kako objašnjavate povlačenje afganskih vojnika?

Afganske snage zapravo su vrlo dobro obučene i opremljene. Mnogo toga povezano je s vrlo sumnjivim vladinim potezima. Predsjednik Ashraf Ghani i njegovi savjetnici vladali su vrlo nedemokratski, što je udaljilo narod od vlasti. Ogroman problem je korupcija. Najveći dio novca koji je Afganistan dobio od Sjedinjenih Država i međunarodne pomoći ukrali su Ghani, prijašnji predsjednik Hamid Karzai, njihovi suradnici i prijatelji. Jako malo toga stiglo je do lokalnih zajednica. Zato su Afganci razvili nepovjerenje u demokraciju i ljudska prava i zato neki podupiru talibane. Veliki faktor je i potpora koju talibanima pružaju pakistanska vojska i obavještajna služba ISI. Talibani u Pakistanu imaju logore za obuku i dobivaju vojnu, logističku i financijsku pomoć.

Dok se s talibanima pregovara u Dohi, neke procjene kažu da će vlada pasti u narednih šest mjeseci. Što vi mislite?

Vrlo je teško predvidjeti što će se dogoditi. Vlada u Kabulu bila je razmaženo dijete SAD-a, a sada se mora boriti sama. Mislim da vlada ima dovoljno vojnih snaga, financija i pomoći SAD-a i NATO-a da spriječi talibane u preuzimanju zemlje. Talibanima je to prevelik cilj. Ono što je moguće jest da pokušaju zauzeti pojedina pokrajinska središta. Međutim, u zadnja dva tjedna vladine su snage povratile petnaestak okruga. Posjeduju sofisticirano oružje i avione te su talibanima nanijele ogromne gubitke. Također, stotine tisuća ljudi su u procesu mobilizacije. Spremaju se uzeti oružje kako bi zaustavili talibane. Ne vjeruju vladi, pa se pridružuju miliciji Ahmada Massouda, sina Ahmada Shaha Massouda (politički i vojni vođa čije su se snage borile s talibanima i porazile ih 2001. u savezništvu sa SAD-om). Sukob će biti sve žešći i bit će još mnogo ubijanja. Čak i ako vlada padne, to se neće dogoditi zbog vojne slabosti, nego kao posljedica dogovora talibana i Ghanijeve vlade.

Ovo je vrlo kompliciran sukob, s više razina. Prvo, imamo unutrašnji rat uzrokovan plemenskim politikama i korupcijom. Potom je tu regionalni kontekst, interesi Pakistana, Irana, Indije i drugih. Konačno, tu je i globalni geopolitički i geoekonomski sukob SAD-a i NATO-a s Kinom i Rusijom. Nije postignut dogovor oko Afganistana.

Biden tvrdi da SAD nije u Afganistanu bio zato da bi izgradio državu. Kakav je rezultat američke dvadesetogodišnje prisutnosti?

U Kabul redovno dolazim zadnjih 19 godina. Mogu reći da su SAD i zapad u dvije stvari doživjeli potpun neuspjeh. Glavni ciljevi bili su učiniti Afganistan sigurnim i potpomagati razvoj demokratskog društva. Međutim, tijekom dva desetljeća podupirali su dvojicu vrlo korumpiranih predsjednika koji nisu poštivali demokraciju. Svi izbori od 2004. do danas bili su nepošteni, pa ipak je zapad podupirao političare koji su preuzeli vlast. Afganci su zato izgubili povjerenje u demokraciju, a te vođe počeli doživljavati kao marionete. Pogrešna američka politika proizvela je situaciju kojom se sada koriste talibani.

S pozitivne strane, SAD i međunarodna zajednica uložili su mnogo novca i zaista pomogli na poljima infrastrukture, zdravstva i obrazovanja. Treba priznati da se uslijed toga društvo mnogo promijenilo. Žene i djevojke idu u škole, mlade generacije upoznate su sa suvremenim životom i tehnologijom. Talibanski pogledi na vlast, religiju i život potpuno su neprihvatljivi velikoj većini Afganaca, naročito na sjeveru.

Kako Afganci gledaju na američko povlačenje?

Zapad je prije 20 godina ovdje došao kako bi se borio protiv terorizma i al-Kaide. Razoružao je afganske borce i preuzeo odgovornost. "Ovdje je moćna američka vojska", tako je glasila poruka. Međutim, stanje sigurnosti je loše, upravljanje zemljom je loše, teroristi jačaju – a SAD je plaćao tu vlast i sklapao dogovore s talibanima. SAD je bio velik dio problema. Sada se povlače, prebrzo, ne kao supersila, nego kao poražena snaga. Talibanima to daje lažno samopouzdanje. Takvo postupanje je neodgovorno. Obični ljudi, naročito žene i mladi, potpuno su razočarani SAD-om. Osjećaju se izdanima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više