Novosti

Kronika

VSNM Karlovca prekinuo pauzu

Nakon višemjesečne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, sastali su se članovi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Karlovca

B9qc6lhn5lk53a1exbgn1yx7fgx

Danica Kljajić

Nakon višemjesečne pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, sastali su se članovi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Karlovca te raspravljali o planiranim aktivnostima u ljetnom tromjesečju. Tek sada su usvojeni planovi i programi rada pojedinih odbora za ovu godinu dok će njihova realizacija ovisiti o situaciji s virusom. U Odbor za kulturu, vjeru i historiju te Odbor za odgoj, obrazovanje i omladinu, umjesto Jovana Vučinića kao dosadašnjeg predsjednika izabrani su Jasna Ivošević i predsjednik Đorđe Vujnović.

- Dani manjinske kulture koji su se trebali biti održani između 15. septembra i 15. oktobra su pod znakom pitanja. Također, temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, stupit ćemo u kontakt s predstavnicima Grada Karlovca i gradonačelnikom da nam se ponovo dostavljaju materijali za sjednice Gradskog vijeća i da jedan naš predstavnik sudjeluje na tim sjednicama u raspravi o pitanjima koja se tiču nas ali bez sudjelovanja u glasanju, kao što je bila praksa prije nekoliko godina - izjavila je za Novosti predsjednica VSNM-a Danica Kljajić.

U cilju većeg razumijevanja za potrebe pripadnike manjina, zaključeno je na sjednici, treba ponovo pokrenuti emitiranje radijskih emisija koje su prije više godina bile u programu Radio Karlovca. Time bi se pripadnici manjina informirali o aktivnostima unutar zajednice, a i štitili bi se njihova kultura, jezik, govor i pismo. Svim lokalnim medijima treba slati pozive na događaje i sjednice koje Vijeće organizira. Dogovoreno je da se, ovisno o stanju s korona virusom, organizira više tribina na kojima bi se pripadnici srpske zajednice bolje upoznali sa svojom vjerskom i kulturnom baštinom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više