Novosti

Kronika

Вриjeднe жeнe Moрaвицa

Удружeњe жeнa Moрaвицe из Гoрскoг кoтaрa oснoвaнo je 2009. гoдинe у Дoкмaнoвићимa. Имajу 22 члaницe и oсaм дjeвojчицa у фoлклoру

Ph1goivex49roddwps3t4mm8284

Zarađuju i prodajom pekmeza – Nevenka Mraković

Prilikom nedavnog bratimljenja pododbora SKD Prosvjeta iz Moravica i Karlovca, koje je održano u ovom mjestašcu u Gorskom kotaru, značajan doprinos dalo je i Udruženje žena Moravice. Za njih se može reći da su, uz pododbor Prosvjete i tamošnju pravoslavnu crkvu, također čuvarice kulture i tradicije u tom dijelu Hrvatske nastanjenom srpskim življem. Uvijek su pri ruci moravičkom parohu Jelenku Stojanoviću, pa su tako i za potrebe HTV-a, zajedno s pododborom Prosvjete, sudjelovale u snimanju dvadesetominutne reportaže o božićnim običajima Srba u Gorskom kotaru, koja je na HTV-u prikazana na Badnjak u emisiji ‘Manjinski mozaik’. Bio je to povod za razgovor s predsjednicom Udruženja žena Moravice Nevenkom Mraković i tajnicom Đurđicom Dević. Predsjednica Udruženja Mraković javnosti je poznatija kao jedina žena-kosac koja sudjeluje na ljetnim priredbama košnje, kakva je i ‘Đedova kosidba’ u Vrginmostu.

- Udruženje žena Moravice osnovano je 2009. godine u Dokmanovićima. Imamo 22 članice i osam djevojčica u folklornoj sekciji. Cilj nam je kroz okupljanje ojačati aktivnost žena u lokalnoj zajednici, osnažiti njihovo djelovanje za rješavanje problema, unaprijediti rad sa mladima te zaštititi i vrednovati prirodnu i kulturnu baštinu Moravica i okolice. Također su nam ciljevi zaštita nacionalnih manjina i ranjivih skupina, pomoć starijim i nemoćnim osobama, organiziranje kulturnih, sportskih, zabavnih i duhovnih priredbi - kaže za Novosti Đurđica Dević, tajnica Udruženja.

Iako je zbog svakodnevnih radnih i kućnih obaveza članice teško okupiti i aktivirati, Udruženje je do sada zadovoljno radom. Kažu da su ponosne na svoje redovne akcije kao što je ona nazvana ‘Od srca našim bakama’, gdje svaku godinu za 8. mart, Međunarodni dan žena, članice posjećuju stare i bolesne žene. Tu je i darivanje za pravoslavnog Svetog Nikolu kada u vrtiću Moravice članice skromnim poklonima obraduju djecu.

- Bavimo se pečenjem pekmeza, pravimo domaće likere, pečemo kolače, pletemo, vezemo. Proizvode prodajemo na prigodnim sajmovima u gradu Vrbovskom, na Bundevijadi, kao i u Zagrebu na priredbi ‘Gorani u metropoli’ te ‘Gorani u Rijeci’ i na sličnim priredbama. Imamo folklornu sekciju i pokušavamo održati tradiciju narodnih plesova. Osim Vrginmosta gostovale smo na danima Srpske dijaspore u Ljubljani, kao i na svim događanjima u našem gradu Vrbovsko, u Gomirju i Severinu na Kupi. Nastupale smo i 15. avgusta za katoličku Veliku Gospu u slovenskoj općini Kostel, dok u Moravicama imamo manifestaciju ‘Moravički narodni običaji’ gdje predstavljamo perušanje kukuruza, prebiranje krumpira, tkanje i slično - kaže predsjednica Nevenka Mraković.

Članice Udruženja žena Moravice za rad koristi prostor stare škole u Dokmanovićima, zajedno sa pododborom Prosvjete. Financiraju se prodajom proizvoda i javljaju se za skromna sredstva na natječaje u njihovom gradu i županiji.

- Društveni život je ovdje slab. Mlade je teško dobiti za bilo koju aktivnost. Čim krenu u srednju školu ili na fakultet, kući dolaze vikendom i tad im je šteta ‘gubiti’ vrijeme u našim aktivnostima, nego većinom idu po kafićima, a kad završe školovanje ostaju u gradovima jer ovdje nemaju šansu za zaposlenje. Zato ćemo biti sretne ako u 2017. godini uspijemo odraditi sve što smo uvele u redovne aktivnosti, a ima toliko toga što bi se još moglo učiniti - zaključuju Nevenka i Đurđica.

Ovim vrijednim Gorankama možemo samo poželjeti da im se ispune planovi za ovu 2017.godinu, jer je to koliko-toliko garancija da usprkos sveopćoj globalizaciji, običaji u Gorskom kotaru ipak neće izumrijeti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više