Novosti

Kronika

Вoћинскa смoтрa фoлклoрa

Oкупљaњe културнo-умjeтничких друштaвa у зaпaднoслaвoнскoм мjeсту: У пунoj двoрaни Хрвaтскoг дoмa, тoкoм трoсaтнoг трajaњa прoгрaмa, нa бини сe измиjeнилo 10 aнсaмбaлa уз 16 кoрeoгрaфиja

Vmbbwo4s9iqdcx7c4s1rzdui2jd

Nastup folkloraša zagrebačke Prosvjete

VSNM Voćina, u suradnji s pododborom ‘Prosvjete’, i ove je godine svoju slavu Nedjelju bogonosnih otaca, koja je također slava pakračko-Slavonske eparhije, obilježio osmom po redu smotrom folklora.

U punoj dvorani Hrvatskog doma, tokom trosatnog trajanja programa, na bini se izmijenilo 10 ansambala uz 16 koreografija. Pododbori SKD ‘Prosvjete’ iz Voćina, Slatine, Krnjaka i Zagreba, KUD-ovi ‘Branko Radičević’ iz Dalja, ‘Zora’ iz Silaša, ‘Đoko Patković’ iz Bobote i ansambli ‘Pelagić’ i ‘14. februar’ iz Banjaluke i njihove komšije, KUD Mladost iz crkvene opštine Stapari, izvodili su plesove i pjesme iz raznih krajeva regiona.

Program je vodio zamjenik župana Virovitičko podravske županije i sekretar pododbora Igor Pavković koji se osvrnuo na aktivnosti svojih organizacija. U okviru programa prisutnima se obratio i predsjednik Kulturne zajednice Krajine Željko Kukić.

- Velika čast je biti među svojim narodom, rekao je Kukić koga je rat 90-ih potjerao iz tog kraja. Rekavši da je tokom boravka u ovom kraju imao brojne susrete sa srpskim predstavnicima i vladikom pakračko-slavonskim Jovanom, Kukić je naglasio potrebu zajedničkog djelovanja Srba u izbjeglištvu i onih koji su ostali.

U znak zahvalnosti za očuvane uspomene iz bliske prošlosti, predsjednik VSNM Voćina Miroslav Subotić uručio je zahvalnicu Milenku Vasiljeviću Čiki, autoru knjige ‘Putovanje kroz prazan drenovački i voćinski kraj sa sjećanjem na prošlost’, ali i drugih koje se bave temom očuvanja identiteta Srba u Slavoniji.

Nakon programa, o. Dragan Gaćeša koji uz Slatinu ‘pokriva’ i Voćin služio je večernju u crkvi Svetih Otaca Prvog Vaseljenskog sabora, a nakon toga je priređena večera za preko 460 ljudi. Pavković, Subotić i Gaćeša izrazili su zadovoljstvo održanom smotrom, kvalitetom nastupa i odzivom publike, među kojima su bili i članovi Omladinske mreže mladih Srba Hrvatske iz Zagreba, Vukovara i Voćina. ‘Suradnjom Vijeća, pododbora i uz pomoć SPC može se mnogo toga uraditi’, složili su se sva trojica.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više