Novosti

Kronika

Vijeću nedovoljno novca

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Karlovca dobilo je jednako sredstava za svoje djelatnosti kao i bošnjačko i slovensko vijeće, iako predstavlja daleko više građana

Large cim 5

Članovi VSNM Karlovca kod dožupana Martinovića

Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovca gradskim vlastima podnijelo je zahtjev za financiranje u iznosu od 61.100 kuna u sljedećoj godini. Grad je odobrio 42.000 kuna pa su vijećnici odlučili poslati protestno pismo i ponovo zatražiti iznos za 20.000 kuna veći od odobrenog. Naime, manjinske udruge koje broje tek stotinjak ili nešto više Bošnjaka i Slovenaca su za svoje djelatnosti također dobile po 42.000 kuna. Jednako kao i VSNM koji zastupa čak oko 5000 karlovačkih Srba, te ima mnogo više godišnjih aktivnosti. Vijećnici smatraju da to nije korektno.

Usprkos brojnim problemima s pandemijom virusa korona, VSNM grada Karlovca imalo je u četvrtom, posljednjem kvartalu ove godine dosta aktivnosti. O tome je na zadnjoj sjednici opširnije govorila predsjednica Vijeća Danica Kljaić.

- Sjednicu Vijeća imali smo 19. avgusta. Mjesec dana potom realizirali smo posjetu Zapadnoj Lici, Gomirju i Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu. Održali smo sastanak sa vladikom Gerasimom oko uspostavljanja bolje saradnje našeg Vijeća i SPC-a. S dožupanom Mirkom Martinovićem i gradskom upravom smo dogovorili da i naš predstavnik sudjeluje na sjednicama Gradskog vijeća, ali bez prava glasa, kao što je bilo u ranijim sazivima. Napravili smo program rada i financijski plan za 2021. godinu. Karlovačkom vladičanstvu smo uputili mail saučešća povodom smrti partijarha Irineja - kazala je predsjednica VSNM Grada Karlovca Danica Kljaić.

Do kraja godine Vijeće planira održati sjednicu predsjedništva i još jednu sjednicu Vijeća na koju će pozvati dvojicu članova karlovačkog Gradskog vijeća iz redova HDZ-a, Boru Mrkalja i Zorana Vučinića, koji formalno i zakonski "predstavljaju" srpsku zajednicu u Karlovcu.

Od proslave Dana Vijeća i Krsne slave Svetog Nikole 19. decembra, s obzirom na pandemiju i na to da su u karlovačkoj crkvi neki sveštenici zaraženi, očito neće biti ništa. Tako je možda i bolje no za djecu srpske nacionalnosti iz Karlovca u Vijeću ipak planiraju za Svetog Nikolu kupiti prigodne paketiće i podijeliti ih.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više