Novosti

Politika

Veljko Kajtazi: Borimo se protiv siromaštva

Nedopustivo je da građani u 2020. žive kao u srednjem vijeku, bez pristupa električnoj energiji, vodovodnoj i otpadnoj infrastrukturi. Borba protiv siromaštva je jedan od temelja mog programa, pa tako i energetskog, kaže zastupnik romske i 11 drugih nacionalnih manjina

7z6vqsdz7smkbe2b2hc6ezsto5x

Veljko Kajtazi (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je za program priključenja na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima osiguralo dva milijuna kuna?

Smatram da je to itekako zakašnjeli civilizacijski pothvat. Nedopustivo je da naši građani u 2020. žive kao u srednjem vijeku, bez pristupa električnoj energiji, vodovodnoj i otpadnoj infrastrukturi. Borba protiv siromaštva je jedan od temelja mog programa, pa tako i onog energetskog. Svi dosadašnji programi raznih vlada i međunarodnih institucija su bili promašeni jer su zanemarili dubinu problema. Ne možete rješavati ni pitanje obrazovanja, kulture, zdravlja, bez da se pozabavimo temeljnim problemima koji se ne tiču samo romske zajednice već i drugih nerazvijenih sredina. Često naglašavam da su problemi Roma veći, ali ne i bitno drugačiji od problema većinskog naroda. Temelj za donošenje ovog programa je Operativni programa Vlade RH za romsku nacionalnu manjinu koji je stvoren u dijalogu s predstavnicima Roma i upravo je zato uspješan. Romi moraju biti subjekt, a ne objekt politike i tek onda možemo govoriti o rezultatima.

Koliko će trajati radovi i koja će naselja obuhvatiti?

Ovo su tek prva dva milijuna kuna i neću stati dok problem ne riješimo do kraja. U svim romskim naseljima postoji ovaj problem i rješavanje će ići dinamikom kojom se bude prikupljala potrebna dokumentacija. Istovremeno krećemo u više županija, ali sigurno je da sve neće biti riješeno u par mjeseci. Podsjećam da smo u prva dva mandata legalizirali sva veća romska naselja kao preduvjet za ovaj program, a sada ćemo graditi potrebne trafostanice, mijenjati prostorne planove, moramo osigurati i sigurnost instalacija. U prvom krugu smo obuhvatili 250 kućanstava, a već radimo podlogu za drugi krug.

Koliki je to iskorak za romsku zajednicu?

Radi se o ogromnom iskoraku. Stat ćemo na kraj onima koji ilegalno prodaju struju i kamatare najsiromašnije. Radi se o začaranom krugu siromaštva i bez ovakvih mjera ne možemo pomoći najugroženijima. Samo na ovaj način možemo rješavati problem Roma, stvaranjem jednakih prilika. Problem Roma ne mogu rješavati ulica ni radikalna desnica.

Elektrifikacija romskih naselja dio je mjera Vlade za poboljšanje životnog standarda pripadnika nacionalnih manjina. Što je još potrebno ostvariti?

Svi problemi su povezani. Sadašnjim Operativnim programom smo krenuli u rješavanje gorućih pitanja. Gotovo svi dosadašnji dokumenti su ukazivali na probleme ili se bavili njima iz nekog teorijskog, soft pristupa. Pored premijerove i dobre volje Vlade RH, ovo je prvenstveno rezultat ujedinjavanja romske zajednice koji su institucije prepoznale. Za predstojeće mandatno razdoblje pripremam i detaljniji plan rada koji će obuhvatiti i nastaviti sve dosadašnje programe s naglaskom na mlade i obrazovanje. Kako bi imali rezultate nažalost se moramo baviti onim najočitijim što je vidljivo kad zakoračite u romsko naselje. Legalizacijom, urbanizacijom, unapređenjem infrastrukture i sigurnošću. Već sad vidimo da naselja izgledaju puno bolje. Izgradili smo 16 višenamjenskih sportskih igrališta u jednom mandatu. Vjerujem da je mojim Romima potrebna prilika, a sve ostalo ćemo odraditi sami.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više