Novosti

Kultura

Večer sjećanja na Predraga Lucića

I ove godine na rođendan Predraga Lucića 12. veljače u splitskom klubu Quasimodo organizira se večer sjećanja na ovog velikog pjesnika, satiričara i novinara

Xv06yfv6tvobua6bzr5nc659q63

Predrag Lucić (foto Ladislav Tomičić)

I ove godine na rođendan prerano preminulog Predraga Lucića 12. veljače, s početkom u 20:30 sati, u splitskom klubu Quasimodo organizira se večer sjećanja na ovog velikog novinara, pjesnika i satiričara.

‘Želimo da te večeri Predragove riječi budu među nama, žive, glasne i inspirativne, te zbog toga pozivamo sve koji ga se žele prisjetiti zajedno s nama da odaberu neku njegovu pjesmu, kolumnu, ulomak, stih… i pridruže nam se u zajedničkom čitanju’, stoji u pozivu organizatora Bookvice.

Kako nam je rekla organizatorica Patricija Horvat iz Bookvice, Predragove riječi čitat će Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Bruna Bebić kao i svi oni koji to požele.

- Osnovni cilj je da svatko tko dođe pročita nešto Predragovo i nadam se da će se puno ljudi spontano odlučiti kad mi počnemo - rekla je za Novosti Patricija Horvat.

'Čitav opus Predraga Lucića nastao je na tragu kritičke inteligencije i interesa pisca za čovjeka s kojim dijeli ulicu i pozornicu, dakle niz gesti ‘obične’ empatijske solidarnosti, čovječnosti. Nastao je i u tradiciji domaćih satiričkih autora koji se nikad nisu micali od gorkog užitka zajednički prostrtog stola, od kazališta kao su-bivanja, poput Matoša i Smoje', napisala je za Novosti Nataša Govedić o Lucićevom dramskom stvaralaštvu..

'Predrag Lucić se čini kao veliki meštar ceremonija – najprije: opus mu je golem, a potom: raspon žanrova, stilova, utjecaja, način parodiranja i sl. nevjerojatno raznolik i složen. Taj je opus umjetnički i književno iznimno vrijedan i kao takav daje pljusku rigidnom ukusu onih književnih povjesničara i kritičara koji vjeruju da su satira i parodija tzv. niski žanrovi i da se u tzv. visokoj književnosti nije dozvoljeno izrugivati s nacionalnim i inim svetinjama. Temeljni postupak u Lucićevoj poeziji je parodija, pri čemu on parodira sve i svašta: himne, nacionalne epove, strane evergrine, festivalske šlagere, domoljubne borbene, umjetničku poeziju, vojničke poskočice, brojalice. U njegovih zbirkama, od spomenute 'Haiku haiku' preko triju 'čitanki': 'Sun Tzu na prozorčiću', 'Bezgaća povijesne zbiljnosti' i 'Guske u magli' do 'Step by step – Stepinac', ruku pod ruku stupaju vrtoglavo različiti likovi i predlošci', napisala je o Lucićevom pjesništvu za Novosti Katarina Luketić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više