Novosti

Politika

Već viđeno

Davorko Vidović pomagao bi Baniji prepolovljenim stopama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje

Large inrtigator lasi%c4%87

Antijunak epohe – Davorko Vidović (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Ako jednom u dalekom futuru nekim učenjacima zatreba figura koja će iz hrvatske predpolitičke historije ocrtati propast socijaldemokracije, slobodni smo im predložiti Davorka Vidovića. Konkurencija za tu poziciju u SDP-u je izuzetno žestoka, ali malo tko je poput njega do te mjere uvjerljivo pogurnuo socijalni aspekt druge najjače domaće stranke te njezina programa i prakse udesno, i činio to kroz razne faze i područja djelovanja. Stoga ćemo izdvojiti makar dva ilustrativna momenta Vidovićeva poslanja i ostavštine, jedan stariji i jedan aktualni, a oni forenzičari iz budućnosti lako će se snaći za ostatak tragova iz te povijesti beščašća.

Vratimo se dakle nekih 20 godina u prošlost, u vrijeme kad je SDP preuzeo vlast od HDZ-a i poveo narod k slobodnotržišnoj avanturi poput sluđenog krda u ambis ekonomskog sloma. Nakon pogubnog kursa pod upravljanjem Borislava Škegre, dični su socijaldemokrati naprosto pojačali gas u istom smjeru, najprije verificirajući zacrtanu privatizaciju malne svih ovdašnjih banaka. Nije stalo na izlasku države van bankovnog sektora, pa ni monetarne politike koja je već bila žrtvovana financijskoj industriji, e da bi za njom neminovno pošla domaća industrija, a svakako i socijalna politika.

Negdje u to doba, Davorka je Vidovića provodala Svjetska banka, vrhovni globalni provodnik neoliberalne politike, ni manje ni više nego po Čileu, oglednom uzorku naširoko implementiranih laissez-faire i austerity mjera. No njega su nekako uvjerili u sjajno funkcioniranje kapitaliziranog drugog stupa mirovinskog osiguranja, tj. dijela obaveznih doprinosa koji je prepušten bankama. Da ne bismo dužili s opisom drugog stupa, upućujemo čitatelje na tekst kolege Milana Gavrovića u ovom broju, a mi se posvetimo suvremenom Vidoviću i jednoj njegovoj izjavi iz prošlog izdanja našeg tjednika.

Govoreći o obnovi Banije, on je tu zakukao nad neiskorištenim planom stvaranja "posebnog ozračja povoljnog za ulaganja i investiranja" u regiji koja je "trebala biti proglašena poreznom oazom", s tim da bi se "ukinuo porez na dobit" i "prepolovile stope doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje". Poput notornih kompradorskih ličnosti iz poglavlja o tobožnjoj obnovi nakon kataklizama u "Doktrini šoka" Naomi Klein, naš vizionar tako nepogrešivo dandanas sugerira jedne te iste reakcionarne poteze. One koji najizrazitije karakteriziraju politike izručenja svijeta krupnom kapitalu, što nas je i nagnalo da ga kandidiramo za hodajuću paradigmu socijaldemokracije ove epohe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više