Novosti

Društvo

Vatrometom obilježeno 100 godina postojanja FK Željezničar

Spektakularnim vatrometom organiziranim na više lokacija u cijelom Sarajevu navijači Željezničara obilježili su 100 godina postojanja slavnog kluba

Large zeljo prava

Vatromet u Sarajevu (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Spektakularnim vatrometom sinkroniziranim na više lokacija u cijelom Sarajevu, navijači Fudbalskog kluba Željezničar obilježili su u nedjelju navečer 100 godina postojanja slavnog kluba.

Fudbalski klub Željezničar službeno je registriran 19. rujna 1921. godine u tadašnjem Sarajevskom podsavezu. Osnovali su ga radnici Željezničke radionice na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića. Zajedno s Ludvigom Lepleom, Stjepanom Katalinićem i ostalim radnicima iz Željezničke radionice sakupili su novac za kupovinu lopte i dresova na kojima je bio grb s izvezenim krilima lokomotive s loptom, a zatim i za registraciju kluba u Sarajevski podsavez, piše Anadolija.

Prva utakmica odigrana je sa SAŠK-om 17. septembra 1921. Na igralištu je prisustvovalo 500 gledalaca, a SAŠK je bio bolji, pobijedivši 1:5. Nakon poraza, Željezničar je sljedećeg dana odigrao drugu prijateljsku utakmicu sa Sarajevskim Sportskim Klubom i zabilježio prvu pobjedu, rezultatom 2:1. Prvu takmičarsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu Sarajevskog podsaveza, gdje su još nastupali Troja, Šparta, Barakohba. Prvu utakmicu igrao je 2. novembra 1921. protiv Troje. Rezultat je bio 1:1.

Početkom Drugog svjetskog rata klub obustavlja rad jer nije htio igrati pod fašističkom okupacijom. Nakon oslobođenja od okupatora i završetka rata rad FK Željezničar se obnavlja i tim nastupa u Prvoj ligi Bosne i Hercegovine koju osvaja, te tako ostvaruje plasman u Prvu ligu Jugoslavije, u njenoj premijernoj sezoni 1946/47. Željezničar je u sezoni 1971/1972. godine osvojio šampionsku titulu u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji. Tokom rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva (1992.-1995.), Željezničarov stadion Grbavica našao se na liniji fronta, a zapadna tribina bila je u potpunosti spaljena.

Željezničar u svojim vitrinama ima titulu šampiona Jugoslavije te šest titula prvaka Bosne i Hercegovine. Šest puta je osvojio Kup Bosne i Hercegovine, kao i tri puta Super kup ove države. Najveći međunarodni uspjesi popularnog Želje su četvrtfinale Kupa UEFA u sezoni 1971/1972., te polufinale istog takmičenja 1984/1985, kada je klub vodio čuveni trener Ivica Osim, a za njega nastupale tadašnje zvijezde jugoslavenskog nogometa poput Mehmeda Baždarevića, Refika Šabanadžovića, Mirsada Baljića i drugih. FK Željezničar jedinstven je i po tome što je uz, NK Hajduk, bio klub za koji su navijali diljem Jugoslavije.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više