Novosti

Politika

Milanović traži zabranu i kazne za veličanje ustaštva

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je Sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva, kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države te je siguran da će Plenković i Sabor njegov prijedlog podržati, što je već učinila SABA RH

I9z36lno3vioaiqqap5y1wdfy2h

Franjo Habulin, predsjednik SABA-e Hrvatske i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, u Uštici na romskom groblju (foto Edina Zuko/PIXSELL)

Odgovarajući na kritike zbog jučerašnje izjave da se HOS-ova spomen-ploča s ustaškim pozdravom koja je bila u Jasenovcu, mora maknuti, pa i baciti iz Novske gdje je premještena, predsjednik Zoran Milanović javio se preko Facebooka i poručio da 'neće ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti'.

Također je pozvao Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. 'Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati', poručio je predsjednik čiju izjavu prenosimo u cijelosti:

'Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost.

Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske. Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži.

Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati', napisao je Milanović uz objavu snimke izjave Franje Tuđmana iz 1992. u kojoj je jasno osudio ideologiju koju je HOS zagovarao i postavio fotografiju spomen-ploče na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljenu prije desetak godina u kojoj se odaje počast HOS-ovcima.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u četvrtak je u priopćenju za javnost osudio orkestriranu kampanju koja se vodi protiv predsjednika RH Zorana Milanovića zbog njegove izjave o HOS-ovoj spomen-ploči s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ koja je bila postavljena u Jasenovcu. 

U svome priopćenju daju, kako kažu, punu podršku predsjedniku Milanoviću u njegovim naporima da današnju Hrvatsku oslobodi od ostataka ustaštva koji se agresivno nameće. Ocjenjuju da za Hrvatsku, koja bi se odrekla svojih antifašističkih temelja, u današnjem demokratskom svijetu mjesta – nema.

U priopćenju koje potpisuje Franjo Habulin, predjsednik SABA-e, navodi se da halabuka koju vodi krajnja desnica u Hrvatskoj dokazuje da u tom političkom spektru ‘nema ljudi kojima je stalo do demokratske Hrvatske i njezine budućnosti, upravo one i onakve Hrvatske za koju se zauzima predsjednik Milanović.’

‘U inzistiranju da se hrvatski javni prostor dekontaminira od svih natruha ustaštva, a pozdrav ‘Za dom spremni’ nedvojbeno je jedna od najizražnijih, nema ni traga bilo kakvom nepoštivanja bilo kojega palog branitelja, pa ni onih iz redova HOS-a’, stoji u priopćenju.

Habulin je iskoristio priliku da ponovi povijesne i neporecive činjenice, pa tako podsjeća da je HOS, za razliku od Zbora narodne garde, bio nelegalna, stranačka vojna postrojba. ‘Ukinuta je odlukom predsjednika Tuđmana, a njezini su pripadnici uključeni u ZNG. Dakle od tada, od godine 1992. HOS ne postoji. Pozdrav ‘Za dom spremni’ u Hrvatskoj je, i to onoj pod vlašću okupatora i njihovih domaćih pomagača – ustaša, bio u upotrebi samo i jedino u vrijeme ustaške strahovlade čijim su se žrtvama, kako je danas očito, licemjerno jučer poklonili i neki koji sada prednjače u hajci na predsjednika Milanovića’, navodi Franjo Habulin.

Dodaje da ustaški pozdrav ZDS treba jednom za svagda prognati iz javnoga prostora u Hrvatskoj, što znači da ga jednoznačno i bez ikakvih ‘ali’ treba zakonom zabraniti, a njegovu upotrebu sankcionirati.

Savez antifašista izjavljuje također da su ustaše nanijele golemu sramotu cijelom hrvatskom narodu, sramotu koju su uspjeli sprati samo herojski borci Narodno-oslobodilačke vojske, priznate vojne sile u redovima Saveznika, velike antifašističke koalicije što je uz goleme žrtve porazila naci-fašizam, najveće zlo u novijoj povijesti čovječanstva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više