Novosti

Kronika

Успoмeнa нa шкoлу

ВСНM Oпштинe Дaрдa у сaрaдњи сa Српскoм прaвoслaвнoм црквeнoм oпштинoм пoстaвиo je спoмeн плoчу нa згрaду црквeнoг дoмa у Дaрди: Српскa нaрoднa шкoлa у Дaрди утeмeљeнa je 1852. гoдинe и дeлoвaлa je дo 1919.

T80p7ng4yaf7l7houo5luqg3gc2

Spomen – ploča u Dardi

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Darda u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom Opštinom Darda i uz blagoslov episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, postavilo je prigodnu mermernu spomen ploču na zgradu crkvenog doma u Dardi. U njoj se od 1852. godine, kada je zgrada izgrađena pa do 1919. godine, nalazila i delovala Srpska narodna škola. U Kraljevini SHS/Jugoslaviji i nakon Drugog svetskog rata, u zgradi je nastavila sa radom Državna narodna osnovna škola sve do 1964. godine kada je sagrađena današnja zgrada Osnovne škole u Dardi.

Istražujući letopise SPC u Dardi, protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac, darđanski paroh u penziji, naišao je na tragove da prva organizovana škola u Dardi postoji od 1722. godine i to na nemačkom jeziku, dok je Darda krajem 18. veka bila multietnička varošica i imala tri konfesionalne škole, pravoslavnu na srpskom jeziku, rimokatoličku na mađarkom i protestantsku na nemačkom. Tokom 19. veka dolazi do izuzetnog napretka u razvoju školstva pa je tako u Dardi srpska veroispovedna škola radila u novoj zgradi koja postoji od 1852. godine, a koja je bila u vlasništvu crkvene opštine.

Prema rečima Marijanca, najstarija fotografija Srpske osnovne škole datira iz 1904. godine. Ulaskom Baranje u Kraljevinu SHS ona se naziva državna osnovna škola i nastava se drži na srpsko/hrvatskom jeziku, a deluje od 1919. do 1946. godine. U februaru 1946. godine čestica na kojoj se nalazila škola oduzeta je crkvi i upotrebljena je za potrebe mesne škole. U toj su zgradi bile dve učionice i stan za učitelja. Marijanac kaže da je ta škola radila do otprilike 1957. godine. Nakon što je spomenuta čestica oduzeta crkvi, pripala je mesnoj zajednici, o čemu postoji i dokumentacija, u koju je darđanski paroh imao uvid. Paroh Marijanac takvo je stanje zatekao i, kako kaže, tako je trajalo sve do 2005. godine kada su zemljište i zgrada vraćeni crkvi. Danas su na tom prostoru, od nekadašnjih učionica izgrađene kancelarija crkvene opštine i velika sala koja služi u raznim verskim prilikama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više