Novosti

Politika

Udarili o Hrast

Nakon što je na natječaju Ministarstva kulture odbijen program Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), u pitanje je došlo daljnje održavanje festivala koji je ugostio niz poznatih imena ljevice i tako umnogome promijenio sliku Šibenika

Qg0202j587y146decp5l4vceqyl

Emir Imamović Pirke (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Nakon što je na natječaju Ministarstva kulture odbijen program Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ), u pitanje je došlo daljnje održavanje festivala koji je ugostio niz poznatih imena ljevice, poput Paula Masona ili Terese Forcades, i tako umnogome promijenio sliku Šibenika.

- Najbolje da ministrica Nina Obuljen Koržinek prekriži nepotrebno, samo što je treba držati pod kontrolom: otkako smo je ono euforično dočekali, ispostavilo se da ona nepotrebnim smatra previše toga što hrvatsku kulturu odvaja od moralno-političke obuke u koju se jedan lijevi festival s različitim programima – likovnim, glazbenim, filmskim, kazališnim, književnim, teološkim, debatnim… – i otvorenom komunikacijom s publikom u kojoj je znao biti i jedan od njenih pomoćnika, nikako ne uklapa - kaže Emir Imamović Pirke, jedan od osnivača FALIŠ-a.

On ističe da postoje tri moguća razloga zbog kojih je Ministarstvo odbilo potporu: FALIŠ je lani dobio novac za program o turizmu i održao ga, ali valjda ne onako kako se očekivalo.

- Nismo slavili srdelijade, inscenacije bitaka Zbora narodne garde protiv Mletaka i druge oblike provincijalizacije dalmatinskih gradova, već su ozbiljni ljudi, poput dr. Ive Babića, govorili o ozbiljnim problemima. Drugi je da smo tih silnih 20.000 kuna, koliko smo dobili i što je manje od sedmine našeg proračuna, utrošili na premijernu izložbu fotografija Milomira Kovačevića snimljenih na Golom otoku, o kojem smo, kao i o važnosti 1948., govorili tokom festivala. Treće mjesto dijeli sudjelovanje episkopa Porfirija u teološkom programu – u kojem je centralni gost bio Jurgen Moltmann, a zbog čega je Hrast vodio bjesomučnu i glupu kampanju protiv FALIŠ-a. Tu je i ustupanje prostora lijevim, vanparlamentarnim strankama koje su - nakon što su godinu ranije na istom mjestu razgovarale s predstavnicima Sirize i Podemosa - potpisale Šibensku deklaraciju, dokument o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament, što je također zasmetalo Hrastu - kaže Imamović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više