Novosti

Kronika

U Lisinskom praizvedene leskovačke igre

Folkloraši zagrebačkog pododbora Prosvjete su se na 41. Smotri folklornih amatera grada Zagreba predstavili uspješnom praizvedbom leskovačkih igara

U okviru 41. Smotre folklornih amatera grada Zagreba, u subotu je u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan skupni koncert izvornih, zavičajnih i grupa nacionalnih manjina. Na njemu se predstavilo 17 ansambala, od plesnih do sviračkih i pjevačkih grupa, među kojima i folkloraši zagrebačkog pododbora Prosvjete s praizvedbom leskovačkih igara koreografa Dalibora Milovančevića i pod vodstvom Jovane Lukić.

Nažalost, i ove godine nastavio se trend odsustva nacionalnih manjina sa smotre, jer su osim folkloraša Prosvjete nastupili samo folklorna grupa Jeteliček koja djeluje u sklopu Češke besede, također s praizvedbom jednog od čeških narodnih plesova, bošnjački KUD Sevdah sa spletom bošnjačkih igara, kao i folklorna grupa Romska duša koju je predstavio limeni orkestar.

Osim grupe za međunarodni folklor, koja je ovaj put izvela igre iz Bugarske, nastupila su četiri izvorna i osam zavičajnih ansambala, pa su se okupljeni nagledali koreografija iz Bosanske Posavine, Like, Korduna i centralne Bosne. Repertoar izvornih grupa bazirao se na pjevačkom i plesnom nasljeđu okoline Zagreba, od Remeta i Čučerja do Žumberka.

Sve je ocjenjivao stručni žiri, čiji su članovi istaknuli da kvaliteta pjesma i plesa varira od generacije do generacije. Kako će rezultati biti dostupni tek kasnije, ne može se dati usporedba s prošlim godinama, osim da se negativni trend nastavlja i u nejednakom broju plesačica i plesača kojih je osjetno manje, ali, kako se pokazalo, to za grupe koje su nastupile nije bio nesavladiv problem.

Organizator smotre, koja uz 17 koncerata traje od 5. maja do 17. juna, jeste Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba, a broj učesnika različite starosne dobi kreće se oko 5000.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više