Novosti

Kronika

"У кoлу сa приjaтeљимa"

У бeлoмaнaстирскoj кинoсaли oдржaн je сeдми пo рeду фoлклoрни кoнцeрт пoд нaзивoм "У кoлу сa приjaтeљимa – Ђурђeвдaнски сусрeти" у oргaнизaциjи бeлoмaнaстирскoг Српскoг KУД-a "Joвaн Лaзић"

Large 4

Zajednička slika svih učesnika folklornog koncerta u Belom Manastiru

Prošle subote, u belomanastirskoj kinosali, održan je sedmi po redu folklorni koncert pod nazivom "U kolu sa prijateljima – Đurđevdanski susreti" u organizaciji belomanastirskog Srpskog KUD-a "Jovan Lazić", pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske te uz pomoć Centra za kulturu Grada Belog Manastira i Srpskog udruženja žena "Dukat".

Na koncertu je, uz domaći SKUD "Jovan Lazić", nastupilo još pet društava nacionalnih manjina iz Hrvatske: Češka obec Bjelovar, osječko Makedonsko kulturno društvo (MKD) "Braća Miladinovci", Romski resursni centar iz Darde, mađarski KUD "Čardaš" Demokratske zajednice Mađara Hrvatske iz Suze i Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira.

Prema riječima predsjednice SKUD-a dr. Svetlane Pešić, ove godine koncert je održan na patarice, tj. na dan poslije slave kad se također dočekuju dragi gosti. A Đurđevdan, veliki hrišćanski praznik, slave pravoslavci i katolici. Za sam dan vezani su brojni običaji koji se čine za zdravlje ukućana, za ženidbu i udaju, za plodnost stoke i dobre usjeve, a također se pletu vijenci od raznog bilja. Praznik predstavlja i granicu između zime i ljeta. Narodno vjerovanje kaže: ako je na Đurđevdan vedro – biće plodna godina, ako pada kiša – biće sušno ljeto.

U dva sata programa KUD-ovi su u 11 koreografija prikazali bogatstvo svojih nacionalnih nošnji, boja, plesnih koraka, ritmova, melosa i pjesama. A to se može vidjeti samo kad na jednom mjestu nastupa pet tako različitih nacionalnih manjina, čiji matični narodi žive na širokom evropskom prostoru. Sve izvedbe brojna publika ispratila je glasnim i dugotrajnim aplauzima. Koncert je pokazao da folklorna igra jednako privlači sve generacije: od ubjedljivo najmlađih i najpoletnijih Roma te mladih igrača SKUD-a "Jovan Lazić", preko češkog, mađarskog i drugog srpskog KUD-a s izmiješanim generacijama igrača, do Makedonaca koji su svi odreda – treća životna dob.

Koncert je završen uručivanjem zahvalnica društvima učesnicima i zajedničkim slikanjem na pozornici, a potom su se folkloraši spontano uhvatili u kolo uz zvuke prvo popularne "Šote", a potom također popularnog "Užičkog kola". Druženje preko 100 učesnika, uz večeru, nastavljeno je u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više